Барније: Одредба о граници с Ирском једино решење за Брегзит

БРИСЕЛ:  Главни преговарач ЕУ за Брегзит, Мишел Барније, поновио је данас да је спорна одредба о граници између Ирске и Северне Ирске, у оквиру споразума о повлачењу Британије из Уније, "једино доступно оперативно решење" за прописно иступање те земље из европског блока.
 Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Фото: Главни преговарач ЕУ за Брегзит Мишел Барније фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

"Потребна нам је та одредба јер је то једино осигурање да ће у овом тренутку бити избегнута ''тврда'' граница. Али, ми смо спремни да, током прелазног периода - ако га буде - радимо на алтернативним договорима", рекао је Барније, преноси АП.

Та одредба, такозвани ирски "бекстоп" (бацкстоп), има за циљ да се одржи отвореном граница између Северне Ирске, која је део Уједињеног Краљевства, и Ирске, која је држава чланица ЕУ.Многи британски посланици, међутим - посебно у Конзервативној партији премијерке Терезе Меј - кажу да би то Британију могло да задржи везану за ЕУ предуго, па чак и бесконачно.

Неки, пак, тврде да је планирани период транзиције, у којем Британија треба да поштује правила европског јединственог тржишта после изласка који је предвиђен за 29. март, продужен до краја 2021. године како би се преговарачима дало времена да осмисле алтернативни план.

Меј тренутно са члановима своје партије разговара о поменутим "алтернативним договорима".

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести