Бајден: Ставио сам до знања Путину да не сме да крене на Украјину

ВАШИНГТОН: Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да је ставио до знања руском председнику Владимиру Путину током телефонског разговора да "не може да крене на Украјину".
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

Бајден је рекао да, уколико Путин крене ка Украјини, биће жестоких санкција и Америка ће повећати присуство у Европи са НАТО савезницима, пренео је Ројтерс.

Њих двојица су разговарали у четвртак увече 50 минута телефоном.

Ставио сам до знања председнику Путину да ако направи било какав потез, ако крене на Украјину, суочиће се са жестоким санкцијама. Повећаћемо присуство у Европи, заједно са НАТО савезницима, и платиће велику цену за такав потез, казао је Бајден новинарима док је напуштао ресторан у Вилмингтону, у америчкој држави Делавер.

Бајден је рекао да се Путин сложио око "три велике конференције" следећег месеца, у којима ће учествовати високи званичници обе стране, који ће покушати да нађу решење, додавши да очекује напредак из тих разговора.

Упитан да каже да ли се Москва суочава са могућим санкцијама уколико задржи војску на граници, Бајден је одговорио да "не жели у јавности о томе", још једном нагласивши да Путин "не сме никако да крене на Украјину".

Бајден ће у недељу разговарати с председником Украјине Володимиром Зеленским.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести