Бајден: Путин ће напасти Украјину

Амерички председник Џозеф Бајден тврди да је руски председник Владимир Путин донео одлуку о инвазији на Украјину, јавља Ројтерс.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

"У овом тренутку уверен сам да је одлучио да изврши инвазију. Имамо разлога да верујемо у то“, рекао је јуче Бајден, позивајући се на процене америчких обавештајних служби.

Како наводи Глас Америке (ВОА), руски званичници током читаве кризе понављају тврдње да не планирају, нити намеравају инвазију на Украјину, мада је дуж границе с том земљом и на територији Белорусије распоређено, према информацијама којима располажу западни савезници, више од 100.000 војника.

Бајден је, након разговора са лидерима америчких трансатлантских савезника и партнера, рекао да САД имају разлоге да верују да ће наредних дана мета бити украјинска престоница Кијев.

“Ако Русија настави са својим плановима, биће одговорна за катастрофални рат који је изабрала. Русија се и даље може окренути дипломатији”, рекао је Бајден, најављујући сусрет америчког државног секретара Ентонија Блинкена и шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова 24. фебруара у Европи.

Истакао и да би било каква руска војна акција која би претходила том сусрету залупила врата дипломатији.

Бајден је у обраћању указао на честа кршења примирја проглашеног између украјинских снага и проруских побуњеника – које је означио одговорним за то.

“Русија је Украјину лажно оптужила за гранатирање обданишта”, устврдио је амерички председник – навевши да су украјинске снаге добро процениле ситуацију и показале уздржаност.

Бајден је поновио да ће Сједињене Државе бити укључене у одбрану сваке чланице Северноатлантске Алијансе (НАТО), али неће учествовати у могућем конфликту са Русијом на украјинској територији.

"Украјини смо обезбедили помоћ у наоружању и обучавању кадрова. Сједињене Државе и савезници ће подржати украјинске грађане. Запад је уједињен и решен да примени оштре санкције против Русије уколико за то буде било потребе. САД, Европа и цео слободни свет су уједињени у настојању да се супротставе Русији", указао је амерички председник.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести