Бајден обилази три места напада на обележавању 11. септембра

ВАШИНГТОН: Амерички председник Џозеф Бајден посетиће наредне недеље сва три места погођена у терористичком нападу 11. септембра 2001. године, како би одао почаст за готово 3.000 убијених људи у тренутку када се обележава 20. годишњица најсмртоноснијег терористичког напада на тлу САД, саопштила је Бела кућа.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

Данас ће председник и прва дама Џил Бајден посетити Њујорк, где су два авиона уништила Светски трговински центар и убила 2.753 особе, а затим и Пентагон у Вирџинији, где се срушио трећи авион, и Шенксвил у Пенсилванији, где су путници који су се супроставили отмичарима, оборили четврти авион за који се верује да је био на путу ка Капитолу или Белој кући, преноси Ројтерс.

Потпредседница Камала Харис и њен супруг Даг Емхоф отпутоваће у Шенксвил на посебан догађај, а затим ће се придружити Бајденима у Пентагону, саопштила је Бела кућа.

Амерички председник потписао је у петак указ којим наређује скидање ознаке поверљивости са појединих докумената из истраге ФБИ у вези са терористичким нападима 11. септембра 2001. године.

Указ, издат нешто више од недељу дана пре 20. годишњице напада терористичке мреже Ал Каида на САД, представља значајан моменат у дугогодишњој борби између владе и породица жртава о томе које поверљиве информације које се тичу тог догађаја могу да буду објављене.

Готово 1.800 људи потписало је прошлог месеца писмо у којем је Бајден позван да објави документе за која верују да показују умешаност Саудијске Арабије на нападе.

Потписници писма су тада поручили да ако Бајден то одбије, не треба да присуствује церемонијама које ће бити организоване у знак сећања на жртве напада.

Нападе 11.септембра 2001.године у којима је страдало скоро 3.000 људи извела је терористичка мрежа Ал Каида, што је покренуло амерички рат против тероризма и, поред осталог, инвазију на Авганистан.

Петнаест од 19 отмичара авиона којима су напади изведени били су држављани Саудијске Арабије.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести