Бајден наредио декласификацију докумената о 11. септембру

ВАШИНГТОН: Амерички председник Џозеф Бајден потписао је данас указ којим наређује скидање ознаке поверљивости са појединих докумената из истраге ФБИ у вези са терористичким нападима 11. септембра 2001. године.
Amerčki predsednik Džo Bajden Foto: AP Photo/Susan Walsh
Фото: Амерчки председник Џо Бајден Фото: AP Photo/Susan Walsh

Указ, издат нешто више од недељу дана пре 20. годишњице напада теористичке мреже Ал Каида на Њујорк и Вашингтон, представља значајан моменат у дугогодишњој борби између владе и породица жртава о томе које поверљиве информације које се тичу тог догађаја могу да буду објављене, наводи АП.

Сукоб је кулминирао прошлог месеца када се око 1.800 преживелих, чланова породица погинулих и припадника хитних служби успротивило Бајденовом учешћу на обележавању годишњице ако документи остану поверљиви.

Бајден је у саопштењу подсетио да се у председничкој кампањи обавезао да ће обезбедити транспарентност у погледу декласификације докумената и додао да ће се с поштовањем ангажовати са породицама погинулих, преноси Ројтерс.

"Значајни догађаји о којима је реч догодили су се пре две деценије и представљају трагичан тренутак који наставља да ођекује у амеирчкој историји и животима толико Американаца. Зато је кључно да америчка влада добезбеди максималну транспарентност, ослањајући се на класификовање само када је прикладно и неопходно", истиче се у указу.

Бајден је указом наредио Минстарству правде и осталим извршним правосудним службама да почну преиспитивање поверљивости докумената, као и да документи са којих је скинута ознака тајности буду објављени у наредних шест месеци.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести