Бабиш: Жао ми је што сам био комуниста

ПРАГ: Чешки премијер Андреј Бабиш изразио је жаљење што је био члан Комунистицке партије, током свечаног обележавања 30. годишњице "плишане револуције" у Прагу којом је у тадашњој Чехословачкој срушен комунизам.
Češki milijarder Andrej Babiš Foto: AP
Фото: Андреј Бабиш Foto: AP

"Како сигурно знате, био сам члан Комунистицке партије. Тиме се не поносим", рекао је Бабиш на свецаности којој су присуствовале његове колеге из Мађарске, Пољске и Словачке, као и председник немацког парламента Волфганг Шојбле, преноси Хина.

"Нисам био храбар и ангажован након Вацлава Хавела", рекао је.

"Данас сам овде, као премијер изабран на слободним и демократским изборима. Желим, дакле, барем сада, да изразим захвалност и понизност", рекао је Бабиш, захваљујуци онима који су покренули протесте 1989.

Бабиша оптужују за корупцију, због чега је јуче у Прагу протестовало готово 250.000 људи тражећи његову оставку.

Његова мањинска влада зависи од подршке комунистицких посланика, преноси Индеx.хр.

Плишаном револуцијом пре тридесет година мирним је путем свргнут комунистицки режим у Чехословачкој и отворен пут демократским и економским реформама у држави која је била један од сателита тадашњег Совјетског Савеза.

Чехословачка полиција 17. новембра 1989. брутално је растерала студентску поворку у Прагу коју је организовала комунистицка омладина обележавајући 50. годишњицу студентских демонстрација против нацистицке окупације земље.

Интервентна полиција зауставила је поворку неколико стотина метара од Вацлавских намести, трга који је привремено био проглашен забрањеном зоном за студенте.

Око 1 600 полицајаца палицама је и уз потпору оклопних возила напало готово 10.000 окупљених особа. Повређено је готово 600 младих.

Студенти и учесници протеста из целе земље за сутрадан су најавили штрајк, а челници протеста предвођени дисидентом, драматургом Вацлавом Хавелом основали су у Прагу Грађански форум, нову странку која је с Комунистицком партијом запоцела преговоре о повлацењу с власти.

Крајем децембра 1989. Хавел је изабран за председника Чехословачке.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести