Аустријска влада увела порез на пословање преко интернета

БЕЧ: Аустријска влада усвојила је данас одлуку о увођењу новог пореза на предузећа која послују преко интернета, што ће посебно погодити Гугл, фејсбук и друге глобалне дигиталне компаније.
austrija
Фото: pixabay.com

Одлука владе предвиђа порез на онлајн приходе од маркетинга, те проширење пореза на увоз робе купљене преко интернета.Од новог пореза аустријска влада очекује додатне приходе у висини од 200 милиона евра, од чега ће најмање 15 милиона евра бити намењено за јачање и дигитализацију аустријских медија.

Предвиђено је и успостављање Фонда за дигитализацију.Порез на приход од онлајн марктинга у висии од пет одсто погодиће предузећа као што су Гугл или фејсбук, која широм света имају промет у висини од више од 750 милиона евра, од којих око 25 милиона у Аустрији.

Што се трговине преко интернета тиче ради се пре свега о погрешно декларисаног роби из Кине која се продаје преко Амазона и других продајних портала.Та роба биће третирана као роба купљена у такозваним трећим земљама, те се укида граница од ослобађања од пореза тза робу вредности до 22 евра.

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је, након седнице владе, да се одлуком уклања неправда у опхођењу према традиционалним дигиталним предузећима.Министар финансија Хартвиг Легер указао је да ће порез на рекламирање преко интернета бити као и у штампаним медијима пет одсто.

Курц је казао да се не ради о мери против дигиталних модела пословања, које је окарактерисао као додатну вредност, али је истакао да је неопходно да се и дигитална област уреди, као што је то случај у свим осталим.Вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе изразио је задовољство што ће у будуће и интернет гиганти морати да плаћају порез.

„То што Европа није успела, Аустрија је успела“, поручио је Легер осврнувши се на неуспешне покушаје увођења „дигиталних“ пореза на нивоу ЕУ.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести