Аустрија увела ограничење кретања

БЕЧ: У Аустрији од данас важи мера ограничења слободног кретања за грађане, са циљем да се успори ширење корона вирус.
austrija
Фото: pixabay.com

Нова мера, како је наглашено, биће на снази најпре недељу дана.

Она предвиђа да грађани остану у становима и кућама, уз изузетак из пар разлога - посао, који не може да се одложи, хитно потребне набавке (намирнице), и ако је неопходно другој особи помоћи, дизање новца, посета лекару.

Ко у хитном случају жели изван куће или стана то сме учинити само сам или са особом са којом живи у истом домаћинству.

Такође је дозвољена и шетња, али само сам или са особом са којом се дели домаћинство, међутим, порука је владе да се то избегава.

То значи да је могуће и даље џогирање, вожња бицикла, али и шетња у шуми.

Важно је само да се особа креће сама или само у пратњи другог члана истог домаћинства, и то са метром одстојања према другима, појаснило је Министарство здравља.

Министарство истиче да се не ради о забрани изласка, пошто се кућа ипак може напустити, јер се жели спречити да ситуација негативно психички утиче на грађане.

Важно је само да се не остварује контакт са другима, који нису из истог домаћинства.

Такође нове мере предвиђају забрану окупљања више од пет особа, као и коришћење дечијих игралишта.

Полиција ће контролисати ограничења на јавном простору, а грађани који то не поштују ће бити кажњавани новчаним казнама.

Ако полиција наиђе на једну особу која је сама, нема никаквих мера, а ако наиђе на групу, онда се захтева разилажење, а ако се окупљени о то оглуше прете казне у висини до 2.180 евра.

Аустријски канцелар Себастијан Курц апеловао је на становнике Аустрије да подрже мере донете за смањење ширења корона вируса, које предвиђају ограничење кретања.

"Ограничење слободе кретања, уз забрану манифестација су веома масивне, али потребне да би спасили животе. Што више људи учествује у томе, то ћемо више живота спасити", подвукао је у телевизијском обраћању грађанима.

Корона вирус је, према његовим речима, погодио Аустрију и ЕУ "невероватном жестином".

Пренео је грађанима актуелно стање у Италији истичухи да се здравствени систем налази пред колапсом, да особе које умиру, због опасности од инфекције, морају да се опраштају од најближих путем телефона, а лекари одлучују, због капацитета болница, коме помажу, а коме не.

"То не говорим да би ширио страх, већ зато што још увек има много људи који умањују опасност", казао је Курц.

Истакао је да живимо у време изазове и кризе када је неопходно јединство, додајући да постоји шанса да се успори ширење само ако се предузму одговорне и потребне мере.

"Морамо Аустрију да сведемо на најминималнији ниво активности", подвукао је Курц подсећајући да од стране нема школа, не раде радње, изузев прехрамбених, апотека и сличних, да нема манифестација, а и да грађани треба да остану кући.

"Знам да у таквим ситуацијама многима буде превише. Ако вам треба ваздуха изађите напоље, идите у штењу кроз град, или шуму, али сами или уз пратњу само оних људи који живе са вама. Од осталих држите растојање од барем метар", казао је он.

Курћ је казао да је свестан да се ради о масивном утицању на свакодневни живот, али уједно моли и за подршку грађана.

Иначе од данас не раде радње, сем прехрамбених, биоскопи, фитнес центри, базени, а од сутра ни кафићи, ресторани...

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести