Астразенека смањује испоруке ЕУ за 60 одсто у 1. кварталу

ФРАНКФУРТ: Компанија АстраЗенека обавестила је данас званичнике Еврпске уније да ће смањити испоруке њене вакцине против корона вируса том блоку за 60 одсто на 31 милион доза у првом кварталу године због проблема у производњи, саопштио је неименовани високо позиционирани званичник, који је учествовао у преговорима о испоруци.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford University/EPA

Како је навео за Ројтерс, очекивало се да ће компанија испоручити земљама чланицама ЕУ око 80 милиона доза вакцине до краја марта.

Како је додао, компанија је пристала да испоручи више од 80 милиона доза у другом кварталу, али данас није могла да изнесе тачне податке о испоруци за период од априла до јуна због проблема у производњи.

Он је истакао да је компанија саопштила да је испорука смањена због проблема у производњи у фабрици у Белгији, којом управља њен партнер Новасеп.

Компанија АстраЗенека саопштила је раније данас да ће почетне испоруке вакцине против корона вируса за земље Европске уније, коју развија са Оксфордским универзитетом, бити ниже него што је предвиђено због застоја у производњи.

"Почетне количине биће мање него што је првобитно предвиђено због смањених приноса на месту производње у оквиру нашег европског ланца снадбевања", поручио је портпарол компаније у писаном саопштењу, одбијајући да пружи детаље.

Он је додао да ће компанија снадбети државе ЕУ десетинама милиона доза у фебруару и марту, како буде настављала да повећава обим производње.

Претходно је немачки Билд објавио, позивајући се на изворе из компаније, да је Астразенека обавестила Европску комисију да у почетку неће моћи да испоручи договорене количине вакцине против корона вируса, након што добије одобрење за употребу у блоку, које се очекује крајем јануара.

Аустријски сајт ОЕ24 такође је известио да постоји могућност кашњења испоруке, наводећи да је Астразенека пренела у четвртак координаторима за вакцинацију у ЕУ да ће планиране испоруке бити значајно ниже од онога што је био циљ у првом кварталу.

Не наводећи изворе, ОЕ24 пренео је да је аустријски координатор Мартин Ауер рекао регионалним властима у земљи да су количине за први квартал смањене на 500.000 до 600.000 доза са раније планираних два милиона.

Вакцина коју развијају АстраЗенека и Оксфордски универзитет требало би да добије дозволу за употребу у ЕУ до краја овог месеца.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести