Астразенека: Испоруке за ЕУ ниже него што је предвиђено

ФРАНКФУРТ: Компанија АстраЗенека саопштила је данас да ће почетне испоруке вакцине против корона вируса за земље Европске уније, а коју развија са Оксфордским универзитетом, бити ниже него што је предвиђено због застоја у производњи.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford University/EPA

"Почетне количине биће мање него што је првобитно предвиђено због смањених приноса на месту производње у оквиру нашег европског ланца снадбевања", поручио је портпарол компаније у писаном саопштењу, одбијајући да пружи детаље.

Он је додао да ће компанија снадбети државе ЕУ десетинама милиона доза у фебруару и марту, како буде настављала да повећава обим производње.

Претходно је немачки Билд објавио, позивајући се на изворе из компаније, да је Астразенека обавестила Европску комисију да у почетку неће моћи да испоручи договорене количине вакцине против корона вируса, након што добије одобрење за употребу у блоку, које се очекује крајем јануара.

Аустријски сајт ОЕ24 такође је известио да постоји могућност кашњења испоруке, наводећи да је Астразенека пренела у четвртак координаторима за вакцинацију у ЕУ да ће планиране испоруке бити значајно ниже од онога што је био циљ у првом кварталу.

Не наводећи изворе, ОЕ24 пренео је да је аустријски координатор Мартин Ауер рекао регионалним властима у земљи да су количине за први квартал смањене на 500.000 до 600.000 доза са раније планираних два милиона.

Вакцина коју развијају АстраЗенека и Оксфордски универзитет требало би да добије дозволу за употребу у ЕУ до краја овог месеца.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести