Америчка амбасадорка се руга Бугарској?

Изјава америчке амбасадорке Херо Мустафе да ће САД у Бугарску упутити експерте да би ту земљу претвориле у енергетски центар на Балкану звуче као ругање, изјавио је бивши бугарски министар унутрашњих послова Румен Петков.
Bugarska,EU Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Бугарски политичар је подсетио да је Бугарска некада заиста била такав енергетски центар, али да су услед спољног притиска, укључујући амерички, многи енергетски пројекти обуствљени: реч је о затварању четири реактора нуклеарне електране „Козлодуј“, одлагање изградње нуклеарне електране „Белене“ и прекид изградње гасовода „Јужни ток“.

„Садашња забринутост звучи као ругање, као нешто што је истовремено жалостан и снисходљив однос према грађанима Бугарске којима је, како се њој чини, вероватно, одузето историјско памћење и национално достојанство“, изјавио је политичар.

Петков је додао да Херо Мустафа треба да размотри питање како пљачкају грађане Бугарске када је реч о испорукама америчког течног гаса. У тој ситуацији штету има и америчка страна, сматра политичар.

Раније је нова америчка амбасадорка у Бугарској Херо Мустафа изјавила да ће амерички експерти помоћи Бугарској да постане енергетски центар на Балкану.

„Хајде да створимо Бугарску која ће се претворити у енергетски центар. Она има потенцијал да се претвори у динамично гасно тржиште и тржиште електричне енергије у региону“, изјавила је амбасадорка.

Спутњик

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести