Афера Ибица - истрага против пет осумњичених

БЕЧ:  Аустријско правосуђе покренуло је истрагу против пет лица у вези са "афером Ибица", која је довела до рушења владе канцелара Себастијана Курца.
Afera Ibica - istraga protiv pet osumnjičenih  foto: AP Photo/Ronald Zak
Фото: AP Photo/Ronald Zak

Реч је о случају видео снимака од пре две године са једне вечере на шпанском острву Ибица на којима се види како тадашњи вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове у замену за финансијску подршку његовој странци и даје савете како да заобиђе финансијску контролу.

Штрахе је због избијања те афере морао да поднесе оставку на место вицеканцелара и са свих политичких функција.

Тужилаштво за привредни криминал и корупцију сада је покренуло истрагу против тадашњег шефа посланичког клуба слободараца Јохана Гуденуса, који је присуствовао тој вечери, али и посланика ФПО Маркуса Чанка.

Пошто је на снимку Штрахе именовао више богаташа који су наводно финансиралу странку преко неких удружења блиских ФПО, а заобилазећи на тај начин ревизорске власти, против Гуденуса и Чанка се води истрага због проневере, навођења на проневеру, као и плаћање политичара са циљем лобирања у њихову корист.

Чанак, који је био активан у више удружења блиских ФПО, осумњичен је да је допринео проневери.

Што се тиче особа које стоје иза неовлашћеног снимања разговора, тужилаштво води истрагу против три лица, међу којима су аустријски детектив Јулијан Х, који је осумњичен за планирање и реализацију, као и један држављанина Аустрије босанског порекла, који живи у Салцбургу, ка и једног држављанина БиХ.

Њима се, како тврди бечки недељник "Профил, пребацује злоупотреба неовлашћено сниманог материјала и фалсификовање докумената.

Бечки адвокат Рамин М, који је наводно дао налог за акцију "Ибица", не помиње се као осумњичени, али је и његова улога предмет истраге.

 

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести