Абазовић: Тражимо подршку међународне заједнице

САРАЈЕВО: Дритан Абазовић, лидер једне од три победничке коалиције на парламентарним изборима у Црној Гори, изјавио је вечерас да се још не зна да ли ће носилац листе За будућност Црне Горе Здравко Кривокапић бити премијер, јер још нису дошли до персоналних решења.
abazovic
Фото: Tanjug (Twitter/ Dritan Abazovic/ printscreen)

"Циљ је да у влади немамо људе који ће да изазивају негативне емоције. Ако буде одступања од нечега што су наши темељни принципи, ми ћемо морати да зауземо неку нову позицију. Не могу да тврдим да смо се око свих ствари договорили. Наша влада тражи подршку међународне заједнице, ми се око тога секирамо највише у овом тренутку. Доћи ћемо и до персоналних решења", рекао је Абазовић за сарајевску Фејс ТВ.

Нама је, истиче, било најважније да нема померања од националних интереса Црне Горе, и то је главни темељни принцип.

"Свако ко тај принцип жели да наруши, не може бити наш партнер", рекао је Абазовић и додао да ће, ако буде одступања од договорених принципа из споразума, изаћи из владе.

"То је логично. Са (Милом) Ђукановићем не би. Ђукановић мора да оде као СПС и ХДЗ. Ако ДПС не оде у опозицију, џабе смо кречили. Они ће тамо да доживе неко прочишћење, као свака странка", рекао је Абазовић.

Изричит је да ни у једној варијанти не постоји могућност да власт формира са Ђукановићем, јер би то, истиче, било највеће супротстављање оном што је политика његове коалиције.

Поручио је да ако се жели да у Црној Гори буде изграђено искрено друштво, "не можемо да кажемо да је 52 или 53 одсто Црне Горе некако пријатељски, а сви остали да су неки издајници, четници, који желе да сруше државу..."

Убеђен је, каже, да је 85 одсто грађана лојално и привржено Црној Гори, држави коју је "ДПС отуђио од грађана".

Рекао је да га "није страх", да проблем у Цррној Гори није политичке природе, већ криминалних структура које су инкорпориране у "дубоку државу".

"Ти људи могу да буду проблематични. Ово све носи одређене ризике и жртве и ми смо спремни да их поднесемо. Какав би био представник народа да ме поколеба неко из криминалних структура", упитао је Абазовић.

На питање ко је најопаснији и ко му је претио, каже:

"Најопаснији су овде два клана која су међународна позната и који су наш највећи бренд - кавачки и шкаљарски клан, који су део великог наркокартела. Важно је да људи разумеју да криминалне структуре функционишу много боље него политичке".

Упитан да ли га је Ђукановић звао пре или после избора, јесу ли у контакту, Абазовић каже да није, али да нема ниједног политичара с којим не би разменио мишљења, па тако не би имао проблем да разговара и са Ђукановићем.

А једина тема о којој би са Ђукановићем могао да разговара јесе, истакао је, "само о начинима како да на миран начин преда власт".

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести