Врућине у Токију биће опасност за учеснике Олимпијаде

ТОКИО: Високе температуре у Јапану усмртиле су најмање 57 људи од краја јула, што организатори Олимпијских игара морају узети у обзир као опасност по здравље спортиста и навијача пре него што игре у Токију почну следеће године, саопштиле су власти.
e
Фото: pixabay.com

Температура у Токију од 24. јула, датума када би следеће године требало да буде отварање летњих Олимпијских игара, прелази 31 степен Целзијуса.

Тропске врућине су само од 29. јула до 4. августа усмртиле 57 људи широм Јапана, док је више од 1.800 људи хоспитализовано у Токију, саопштила је у уторак Агенција за управљање природним непогодама, преноси Ројтерс.

Агенција подсећа да су прошле године температуре достигле рекордних 41,1 степен у северном делу Токија, где је организована Олимпијада 1964. године. 

Тада су игре одржане у октобру да би се избегле врућине. Од 1976. године већина летњих Игара се одржавала у земљама северене хемисфере, па су временски услови били често изазов за организаторе Олимпијских и Параолимпијских игара. 

Зато и организатори у Токију разматрају мере против врућине - од распршивача и паковања леда, до постављања одмаралишта у хладовини и шатора на контролним пунктовима. Организатори ће због врућине померити почетак маратона један сат раније - на 6 сати ујутро, и то у женској конкуренцији 2. августа, а мушкој 9. августа последњег дана такмичења. 

Високе температуре биће изазов и за волонтере, посебно оне који ће бити ангажовани за догађаје на отвореном. 

"Маратонци ће завршити трку за два сата, али волонтерско особље мора да остане много дуже", каже тркач Јуки Ока (69).

Осим на маратонце, овог лета ће бити тестирано и како се врућина одражава и на друге спортове, попут одбојке на песку или рагбија. 

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести