Европа Куп Супер финале: Србија и без Стефана Митровића у Ријеци

Европа Куп Супер финале за ватерполисте почиње у четвртак и трајаће до недеље у Ријеци. После квалификационих турнира учешће су изборили Мађарска, Италија, Црна Гора, Грчка, Шпанија, Француска, Хрватска и Србија.
vaterpolisti srbije1
Фото: fina-budapest2017.com

Селектор Србије Дејан Савић је рекао да репрезентацију у згуснутом календару очекује завршница новог такмичења, али да ће „делфини“ пробати да одиграју на високом нивоу и овај турнир. Поред Андрије Прлаиновића, Саве Ранђеловића и Немање Убовића у Ријеци неће играти ни Стефан Митровић.

„Већи број стандардних репрезентативаца нисмо имали прилике да окупимо ове сезоне, тако да ће нам овај турнир бити прилика да видимо психолошко стање играча, јер физичко пратимо кроз првенства, утакмице ЛЕН Купа и Лиге шампиона. Имамо доста хендикепа, Убовићу је сломљен прст, Ранђеловић је задобио повреду аркаде, а Стефан Митровић се укочио у понедељак и они сигурно неће учествовати. Одраније је познато да Андрија Праиовић неће учествовати због лакшег одмора.  Уместо 15 играча путоваће 14, али то не мења наше циљеве и намере“, казао је Савић.

Већ на почетку Србија се данас састаје са Црном Гором и биће то прилика за реванш за недавни пораз у Подгорици. Следи дуел са Французима, где су наши момци фаворити, а онда дерби са Хрватима.

Фото: Дејан Савић, фото: ВСС

„Надам се да ће дуел с Хрватима одлучити о финалу. Биће ово за све тимове припрема за Европско првенство, мада су осим Италијана и Хрвата сви остали у шароликом саставу. То не умањује турнир, као ни наше амбиције. Од ових осам екипа су сви осим Француза кандидати за злато на ЕП. Сигуран сам да ће турнир бити добар за све репрезентације, а првенствено за нас због одређених ствари које нисмо могли да урадимо у последње време, али морам опет да будем критички настројен према овом такмичењу. Ако погледамо да кошарка све више смањује број утакмица, а ватерполо их повећава што по мом мишљењу није у реду због играча. Наиме, ватерполо је водени спорт и другачији је, као и тренажни процес и опоравак у односу на земљане спортове. Сигуран сам да челни људи из ЛЕН и ФИНА не обраћају пажњу на психофизичко стање играча. Стандарни репрезентативац који има каријеру 8-10 година у репрезентацији нема одмор, ми смо на нивоу НБА играча осим материјалног дохотка наравено. Вујасиновић и ја смо израчунали да репрезентативац одигра 85 до 88 утакмица, што је стравично. Ово сам морао да напоменем јер стајем на страну играча и саосећам са њима“, рекао је Савић.

Капитен Филип Филиповић је истакао да је став играча да у ком год саставу да учествује Србија иде на победу у свакој утакмици.

Фото: Филип Филиповић, фото: ВСС

„Турнир траје четири дана, имамо четири утакмице и биће изузетно напорно. То не умањује нашу одговорност да у свакој утакмици дамо максимум и да представљамо земљу онако како смо до сада чинили.  Турнир више гледам као шансу да се мало пробамо с неким репрезентацијама с којима до сада нисмо, да видимо с Црном Гором где смо и шта смо, да видимо у недељу са неком од четири екипе из друге групе... Јако ми је занимљива Шпанија, као домаћин ЕП. Немам жеље, али волео бих да их пре свега видим, а да кансније одиграмо званичну утакмицу, да видимо у каквом су саставу и какву игру ће имати после повратка Перонеа у састав. Стално ми је у глави грчка репрезентација, која је мање, више окупљења у Олимпијакосу, заједно с тренером и селектором Влахосом. Гро тих играча је целе године заједно и они ће бити најуигранији. Хрвати су показали изванредну жељу да се за све ове године једноставно докажу, имају заиста лепу игру, али не питају се они и мислим да би требало да се овог пута питамо ми, без обзира на састав“, казао је Филиповић.

Г. Маленовић

Програм

Четвртак

Мађарска – Грчка         (16)

Италија – Шпанија        (17.30)

Француска – Хрватска   (19)

Србија – Црна Гора        (20.30)

Петак

Мађарска – Италија         (16)

Хрватска – Црна Гора      (17.30)

Србија – Француска           (19)

Шпанија – Грчка                 (20.30)

Субота

Италија -  Грчка                 (16)

Француска - Црна Гора      (17.30) 

Србија - Хрватска               (19)

Мађарска – Шпанија          (20.30)

Субота

4А 4Б        (16)

3А 3Б        (17.30)

2А 2Б         (19)

1А 1Б         (20.30)

EUR/RSD 117.7191
Најновије вести