Рукометни савез у петак о судбини такмичења

НОВИ САД: Седница Управног одбора Рукометног савеза Србије, заказана за петак у 14 часова, требало би да донесе решење о судбини такмичења у српским лигама, које су прекинуте због пандемије коронавируса, као и о такмичењу у наредној сезони.
rukomet
Фото: Tanjug (M. Milivojević, ilustracija)

Поред судбине српских лига, једна од најважнијих тачака биће и именовање селектора мушке репрезентације Шпанца Тонија Ђероне и координатора млађих селекција.

Руководећем телу РСС стигло је неколико предлога за решавање краја надметања, а АРКУС лигаши су предложили поништавање свих лига и Куп такмичења у овој сезони, јер како кажу не постоји квалитетно и добро решење да се започета надметања и заврше. То би значило да нико није шампион, нити првак, да нико не испада ни из једне лиге и да нико не улази у виши ранг. Све то односи се и на национални Куп. Суперлигаши су предложили да се Војводина и Металопластика одрекну места у ЕХФ такмичењима, а да као и прошле сезоне буду учесници регионалне Сеха лиге, а тренутнло водећим клубовима Суперлиге (Динамо, Железничар, Партизан, Нови Пазар, Дубочица...) би била понуђена места у ЕХФ такмичењима. Удружење суперлигашких клубова сматра да би било какво проширивање лига било штетно и по квалитет рукомета, али и по буџете клубова, који ће вероватно бити редуковани.

УО РСС стигло је још неколико предлога, у којима се тражи проширење лига и играње баража у којем би учествовале по две екипе из две групе Б Суперлиге. Како ствари стоје  постоји и обједињен предлог по коме би у највишем рангу се надметало 16 клубова (проширеwе лиге) - 12 из Суперлиге, сехалигаши Војводина и Металопластика, као и две екипе из Б Суперлиге. За два места борили би се водећи Б суперлигаши из две групе, а улазница за бараж је 400.000 динара. Управо то је омча око врата већини клубова, тако да су Мачва, Црвенка и Хајдук Вељко најавили да ће одустати. То би значило да би тренутно првопласиране и заинтересоване екипе Југовића из Каћа и Радничког из Крагујевца били нови елитни лигаши. О попуни преосталих места у осталим лигама одлучиле би Заједнице клубова или регионални савези.

– Има различитих предлога, али мислим да је тешко доћи до наставка лиге, имајући у виду праксу у осталим землаама. Може неко да гледа из угла финансија клубова, ја као бивши играч мислим да је веома тешко да се неко врати на терен после два месеца у којима је седео код куће. Постоје и градови у којима не може да се тренира. Размотрићемо приспеле предлоге, видећемо и то да ли ћемо прогласити првака или анулирати сезону, али је отежавајућа околност и то што имамо и две екипе које не играју домаћу, већ Сеха лигу - рекао је потпредседник РСС Драган [крбић.

На седници УО РСС требало би да буде промовисан и нови селектор мушке селекције Тони Ђерона, као и стручни стаб репрезентације.

– Тони Ђерона је у најужем кругу кандидата, разговарали смо са њим. Он је један од најозбиљнијих кандидата, видећемо како ће се изјаснити руководство савеза - остао је загонетан Шкрбић. Он се дотакао и одлуке Европске рукометне федерације којом је Србија остала без шансе да се квалификује на Светско првенство 2021. у Египту, пошто је укинут бараж.

– Нити је то логично, нити оправдано, али у целој овој нелогичној ситуацији одлука није изненађујућа. Јесте преурањена, у другим спортовима се чекало да се исцрпе и последње могућности како би се такмичења вратила. Ми смо избачени и нисмо имали прилику ни да се боримо за место на Светском првенству. Требало је да играмо против Словеније, нисмо фаворити, али нико не може да тврди да можда не бисмо изашли као победници из те две утакмице. Конкурисали смо за вајлд карту, сада чекамо одлуку федерације - истакао је Шкрбић.

 Ј. Галић

 

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести