ЕХФ отказао меч у Новом Саду због инцидента навијача Војводине у Аустрији

Рукометаши Војводине протеклог викенда славили су 29:27 у утакмици трећег кола Еврокупа против аустријског шампиона Кремса, а од реванш меча на Сланој бари, који је требало да се одигра у суботу од 18 часова за сада нема ништа.
u
Фото: РК Војводина

Наиме, руководство Кремса обавестило је јавност и евбропску кућу рукомета да неће играти реванш шеснаестине финала у Новом Саду због нереда који су изазвали навијачи Новосађана на трибинама на првој утакмици. ЕХФ је донео одлуку да суспендује утакмицу и да поведе поступак против оба клуба, шампиона својих земаља, Србије и Аустрије. Српски шампион сада почиње борбу ван терена иако су играчи и стручни штаб потпуно заслужено славили у Кремсу.

Руководство Војводине не може да се помири с оваквом одлуком ЕХФ.

– Ни према једном правилнику РК Војводина оваква одлука нема утемељење. Не можемо да се сматрамо одговорним за организацију и обезбеђење утакмице у Кремсу. С управом Кремса, полицијским управама Србије и Аустрије од првог дана били смо у контакту у

вези с доласком наших навијача. Да је изостала реакција и контакт домаћих навијача с нашим све би протекло у најбољем реду. У тренутку прекида и када су наши навијачи напустили дворану,

Војводина је била у вођству с два гола разлике, држала конце игра у рукама, тако да поготово нама није одговарала таква ситуација – рекао је дирецтор РК Војводина Дарко Јевтић.

Према његовим речима, смета му то што је овај догађај од стране ураве Кремса изашао из спортских оквира.

– Ситуација да се код нас дешава расизам, политичке ствари... нема никакве везе са реалношћу. Упирати у РК Војводина повезивати то с расизмом, а у исто време код нас игарју Тунишанин, Словенац, Белорус и два Хрвата све то говори да се ради о лицемерству, о лову у мутном,како би Кремс фабрикованим ситуацијама ван терена обезбедио пласман у Топ 16 Еврокупа. Кремс је синоћ играо дерби утакмицу са Брегенцом, а утакмица у суботу би им била трећа тешка у низу за седам дана. У наредним данима ми у клубу можемо да имамо на све право, сем да будемо наивни.

Речи Аустријанаца да се неће осећати безбедно у Новом Саду су посебно дирнуле Јевтића.

– Готово 15 година сам директор у клубу, већим делом смо учесници евро-купова, групне фазе Лиге шампиона, Лиге Европе, никада нисмо били кажњени ни новчано, ни ти без публике или не дај боже изван свог града. То у Војводини и Новом Саду то се није десило. Кремс је заказао у организацији, у безбедности свих учесника, како на терену, тако и оних на трибинама.

Пошто у томе нису успели и показали неискуство у таквим ситуацијама успели су у старту да меч одложе, што им иде у корист – нагласио је Јевтић.

Војводини је, каже Јевтић, висио мач над главом, чак и да будемо избачени из Еврокупа.

– То би била велика трагедија за нас, јер сви у клубу сматрамо да овогодишњи стручни штаб и играчи имају шансу да уђу међу осам у Еврокупу, па чак И до полуфинала. Избегли смо прву препреку, а у наредним данима нас тек очекује борба игра ван терена, где се аустријски првак боље сналази – сматра Дарко Јевтић.

Подсетимо, утакмица је прекинута на 10 минута због туче групе навијача Војводине са локалном полицијом и обезбеђењем у дворани, а меч је настављен тек пошто су навијачи из Новог Сада напустили дворану. Одмах после меча, из управе Кремса су најавили да не долазе у Српску Атину, а оправдали су то речима „Желимо да заштитимо играче и службена лица”. Шампион Аустрије је добио подршку и од тамошњег рукометног савеза који је стао уз Кремс у одлуци да због безбедности откаже долазак у Нови Сад.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести