Драган Кубуровић: Без нових људи у рукомету нема бољитка

Рукомету су потребне корените промене – речено је безброј пута до сада.
e
Фото: J. Galić

Међутим, тешко је то било урадити с људима који су до сада били задужени за спровођење политике у овом спорт. Председница Рукометног савеза Србије (РСС) Милена Делић расписала је изборе на свим нивоима и они су почели да се спроводе и на територији коју покрива Рукометни савез Војводина (РСВ). Од њих се много очекује, јер потребне су свеже снаге и идеје.

С обзиром на то да су почели избори у општинским, међуопштинским, окружним и покрајинском савезу очекује се избор људи спремних да подметну леђа и ставе овај спорт на здраве ноге. У жељи да чујемо мишљања људи из базе, позвали смо доктора рукомета Драгана Кубуровића, тренера који је четврт века био у једном суперлигашком клубу и који је створио бројне генерације добрих рукометашица у млађим категоријама.

– Ове промене су закаснеле, али ако се десе биће и то добро. Најважније је то да се поштује Закон о спорту и да клубове и организације воде стручни људи. Ако буду само козметичке промене од рукомета опет неће да буде ништа. Сада је гурнут врућ кромпир председници РСС Милени Делић и њеној екипи пошто су њени претходници много тога уништили. Опоравак рукомета не може да се догоди преко ноћи, већ неколико година мора да се озбиљно ради. Имам сумњу да руководства у неким савезима, која су на излазним вратима, још више отежавају ситуацију будућим наследницима – каже Кубуровић.

Искусни стручњак истиче да су за боље сутра овог спорта најважнији организација и струка.

– Потребно је изабрати младе људе, пуне енергије и свежине. Стари рукометни радници су, колико су знали и хтели, дали свој допринос, али време је учинило своје. Ми старији можемо да им понудимо искуство и мудрост, у неку руку да уз њих будемо саветодавно. Да бисмо могли да помогнемо руководству РСС, потребно је да ми у бази изабреремо најквалитетније кадрове. Они би требало, уз паметну политику кровне организације, која сада има и огромну подршку државе, да утичу на побољшање амбијента и подизању рукомета у свим сегментима. То неће бити лак процес, јер је рукомет урушаван годинама. Неопходно је на свим нивоима да пружимо подршку председници, која нема мрљу у каријери и која је пуним срцем ушла у опоравак нашег спорта.  

Кубуровић сматра да је струка у великим проблемима.

– У тренерској организацији је јавашлук и нерад. Њима је најважније да организују семинар, да узму котизацију, а то што та предавања никог не занимају, нити имају научну подлогу је посебна прича. Потребно је то да се под хитно окупе тренери који иза себе имају резултате и да они преносе знање млађим колегама.

Годинама уназад квалитетни људи који су желели промене били су санкционисани и кажњавани.

– Дошли смо у апсурдну ситуацију да челници РСВ нису имали никакву комуникацију нити су давали своје представнике у органе и тела РШ. Бојим се да ће због таквог односа и у наредном периоду клубови и појединци из Војводине условно речено бити под сумњом у кровном Савезу, јер ће досадашњи лош период бацати сенку на њих.

Дошло је време, сматра Куборовић, да се рукометне организације и тела ослободе судија, контролора и делегата, који су годинама узурпирали овај спорт и од њега лепо живели. Они имају своју струковну организацију у којој могу да неометано функционишу.

– Ако је држава сада стала иза овог трофејног спорта то је сигнал свим рукометним радницима по локалима да направе промене и да се ослободе свих стега, јер неће имати санкције од врхушке. Зелено светло од државе не значи да ће да буде једноумље, напротив, људи ће моћи да изложе своје виђење на унапређењу рукомета. Апсурд је да су они који су били најшколованији, поготово они који су завршили Факултет физичке културе и усмерили рукомет, потом магистрирали и докторирали, нису могли да нађу своје место у РСВ, јер су нешколовани за ову област били главни – јасан је Кубуровић, који је упутио позив колегама у савезима на локалу:

– Оне средине које још нису завршили изборне процедуре нека се угледају на неколико оних који су без икаквог страха направили промене у својим редовима и савезима. Позивам их да заједничким снагама, кроз савете и искуства, дођемо до квалитетних решења.

Јово Галић

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести