Токио: 15 светских лидера присуствоваће отварању ОИ

ТОКИО: Лидери 15 земаља из света и разних међународних организација биће на церемонији отварања Олимпијских игара у Токију, изјавио је данас портпарол јапанске владе, што је знатно мањи број у односу на исти догађај из 2016. у Рио де Жанеиру.
tokio
Фото: AP Photo/Eugene Hoshiko

Високи званичник владе Кацунобу Като рекао је на конференцији за новинаре да ће такође и 70 високих званичника из света посетити Јапан, док ће број ВИП особа које ће бити на церемонији у петак остати непознаница до последњег тренутка, пренела је агенција Кјодо.

Председник Француске Емануел Макрон и премијер Монголије Лувсанмсраи Ојун-Ердене ће бити међу лидерима земаља који су најавили присуство у Токију, као и прва дама САД, Џил Бајден.

Високи званичник министарства спољних послова Јапана рекао је да је недавни пораст у броју оболелих натерао многе лидере да откажу посету Јапану.

Като је наговестио, посете лидера земаља ће дати прилику премијеру Јапана Јошихидеу Суги "да изгради личне односе" када је у питању дипломатија "у четири ока", која је обустављена пандемијом корона вируса.

Већина догађаја на Олимпијским играма, укључујући и церемонију отварања, биће без гледалаца, јер је Токио под рестриктивним мерама због ковида-19.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести