Радовановић: План је да се спортисти што пре вакцинишу

БЕОГРАД: „Једна од инцијатива коју ћемо поднети Министарству омладине и спорта јесте да сви олимпијски кандидати, по одређеним приоритетним групама, буду кандидовани за вакцинацију”, изјавио је Драган Радовановић, председник Здравствене комисије Олимпијског комитета Србије (ОКС).
oks
Фото: OKS

Како је саопштио ОКС, данас је одржан је први састанак Радне групе Олимпијског комитета Србије за праћење свих аспеката инфекције ковид-19 на спортисте и чланове мисије ОКС на Олимпијским играма у Токију.

Радовановић је истакао да је главни циљ новоформиране радне групе да обезбеди спортистима задовољавајући сет превентивних мера и услове да на Олимпијске игре у Токио оду здрави и без здравствених последица које би изазвала инфекција ковид-19.

"Врло је важно пробудити свест код наших спортиста да данас није довољно само испунити норму да би се квалификовали на Олимпијске игре, већ је потребно и да немају ковид-19 инфекцију. Дакле, да не буду инфицирани при самом одласку на игре, али ни у припремном периоду, јер то може оставити озбиљне здравствене последице због којих неће моћи да оду на Ол", рекао је Радовановић за Јутјуб канал Олимпијског комитета Србије.

Како каже, то је суштина целог припремног периода до Олимпијских игара.

"Једна од инцијатива коју ћемо поднети Министарству омладине и спорта јесте да сви олимпијски кандидати, по одређеним приоритетним групама, буду кандидовани за вакцинацију. Није довољно да буду вакцинисани и да имају антитела за период пред саме ОИ, већ је потребно да буду заштићени и у припремном периоду", рекао је Радовановић.

Он је истакао да је план да се спортисти вакцинишу што је пре могуће како би заштићени и сигурни ушли у квалификациона такмичења, припремни период и период пред ОИ.

"То је једна од најважнијих превентивних активности коју можемо да предузмемо. На срећу, имамо вакцине и можемо да их понудимо спортистима", закључио је Радовановић.

Радну групу ОКС-а чине еминентни стручњаци из најрелевантнијих институција, укључујући и доц. др Верицу Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић - Батут", доц. др Ивану Милошевић, заменицу директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије и проф. др Тању Јовановић, Продекана за редовну наставу Медицинског факултета Универзитета у Београду.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести