Отказивање Олимпијаде због вируса корона вероватније од одлагања?

ТОКИО: Члан Међународног олимпијског комитета Дик Паунд изјавио је да ће, ако се покаже да је одржавање Олимпијских игара у Токију овог лета због епидемије коронавируса превише опасно, организатори вероватније отказати тај догађај него што ће га одложити или померити за други термин.
o
Фото: pixabay.com

Паунд је у интервјуу за АП оценио да ће одлука о одржавању Олимпијаде морати да буде донета у року од три месеца, односно крајем маја.

Око тог датума организатори би требало да одлуче да ли је епидемија довољно под контролом да би Олимпијада могла да буде одржана, рекао је Паунд, бивши канадски пливач.

Он је поновио да се став МОК-а ослања на консултације са Светском здравственом организацијом када је реч о предузимањи било каквих корака.

Члан МОК-а не верује да је одлагање Олимпијаде опција, јер се не може одложити догађај толиког обима и степена.

Према његовим мишљењу, није вероватно ни премештање Олимпијаде у други град, јер нема много места на свету које би у тако кратком року могла да обезбеде све што је потребно за такав догађај.

Сумња и у могућност једногодишњег одлагања, с обзиром да би то морало да се уклопи са одржавањем других спортских такмичења.

Паунд је рекао да МОК оснива фонд за ванредне ситуације од милијарду долара за непредвиђене околности.

Паунд је позвао спортисте да наставе да тренирају.

На Олимпијским играма, које треба да почну 24. јула, очекује се учешће око 11.000 спортиста, а на Параиолимпијским играма, заказанима за 25. август око 4.400.

Модерне Олимпијске игре, чије је одржавање почело 1896. године отказане су само за време рата.

Олимпијада 1940. године требало је да буде одржана управо у Токију, али је отказана због рата Јапана са Кином и Другог светског рата.

Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године одржане су по плану, упркос епидемији вируса зика.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести