Министар Мали изненадио спортска удружења е-фискализацијом

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са представницима спортских удружења о прилогођавању пословања спортских организација новом Закону о фискализацији, саопштило је Министарство.
 Na kvartovskim terenima sportom se bave sve generacije foto: I. Bakmaz
Фото: На квартовским теренима спортом се баве све генерације фото: И. Бакмаз

Наиме, већ дуже време, прилично је нејасно како спортска удружења и остале организације у спорту, које немају професионални карактер, или раде са децом, хуманитарним радом итд, поступају и да ли потпадају новом Закону о фискализацији.   

Наводи се да је министар представницима спортских удружења објашњавао у којим случајевима је потребно да евидентирају промет на мало путем електронског фискалног уређаја, узимајући у обзир све специфичности активности спортских удружења.

"Детаљно је објашњена обавеза издавања фискалног рачуна за чланарине по основу којих чланови спортских удружења имају право на пружање услуга, као што је похађање тренинга. Министар је позвао обвезнике фискализације да што пре прилагоде своје пословање са одредбама Закона о фискализацији, и да не чекају последњи тренутак, како би се избегло кашњење, јер се мора благовремено спровести поступак стављања у функцију електронских фискалних уређаја", пише у саопштењу.

Додаје се да је објашњено да и даље траје пријава локација пословних простора путем портала еПорези, што је неопходни први корак за прелазак на е-фискализацију.

Прецизира се да је до сада око 130.000 пореских обвезника пријавило локације продајних објеката.

"Након тога, порески обвезници захтевају безбедносни елемент од Пореске управе, а важно је да то ураде када су спремни, односно када знају који уређај ће користити. Безбедносни елементи се затим преузимају у надлежним филијалама Пореске управе, на посебно обележеним шалтерима", напомиње Министарство.

Подсећа се да је одредбом члана 3. Закона о фискализацији прописано да је предмет фискализације промет добара и услуга на мало и примљени аванс за промет на мало, а да се прометом на мало сматра сваки извршен промет добара и пружање услуга физичким лицима, као и сваки промет добара и услуга у малопродајним објектима, независно од тога да ли је корисник физичко лице, правно лице или предузетник, укључујући и промет извршен путем самонаплатних уређаја - аутомата.

Министарство напомиње да се малопродајним објектом сматра сваки пословни простор и пословна просторија који се примарно користе за промет добара и пружање услуга физичким лицима.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести