Маљковић: МОК се спрема за одложене Олимпијске игре, али...

БЕОГРАД: „Међународни олимпијски момитет (МОК) спрема се за одржавање одложених Олимпијских игара, али ако само једна земља због било какве болести не буде могла да учествује, неће их организовати, каже председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидар Маљковић.
bozidar maljkovic tanjug
Фото: Танјуг/видео/Божидар Маљковић

Маљковић у разговору за Танјуг истиче да је тешко предвидети шта ће се догађати, али да је став свих јасан - здравље спортиста је приоритет.

"Ако три или четири земље не буду могле да учествују због било какве болести МОК неће организовати ОИ. За сада је евентуалнио ново одлагање на нивоу спекалуација, ја сам пре 10 минута разговарао са Ненадом Лаловићем, који је високо позициониоран у МОК-у и у сталном је контакту са председником Томасом Бахом, они се спремају за одложене Олимпијске игре, али ако се деси да се пандемија прошири, то више није до нас", истиче Маљковић.

Како наводи, здравље спортиста је приоритет, тако да ће и када приђе пандемија бити потребне неке мини припреме, спаринг, али питање је да ли ће за то бити времена, свако гледа себе и велики је новац унутра.

"Видимо неке позитивне покрете, у Француској би требало да се крене 11. маја, тако је најавио председник Макрон, Аустрија креће сутра, биће и у Италији наставка, Шпанци размишљају на завршницу играју на Канарским острвима, тако да објективно нико не зна шта ће бити".

Чувени кошаркашки тренер истакао је да је у последња два дана причао са Богданом Тањевићем, Душком Ивановићем, Светиславом Пешићем.

"Ни они не знају шта ће да буде, све зависи од ове немани, како ће да се развија, како ће да стане, а њу изгледа ни еминентни доктори не познају добро".

Када је у питању простор некадашње СФРЈ, како ствари стоје тешко да ће наставити АБА лига, па ће се само "ломити копља" ко ће у Евролигу.

"Најпреведније решење је да један представник са ове теритотије, да прво видимо да ли ће то се деси, буде у Евролиги. А ако се деси, да не буде само ове године, него свих наредних, ја сам једном приликом питао Ђордија Бартомеуа, како на простору од Милана до Атине нема ниједног сигурног евролигаша, како је могуће да простор који је дао највише светској кошарци нема адекватну награду. Остао сам без одговора".

"Ако мене питате мислим да не би требало форсирати да се првенства одиграју, нека се региструје како стоје, нека се нађе неко решење", додаје Маљковић.

"То свакако није идеално, идеално је само оно што се заврши на спортском терену, само то је прави шампион. Ове године не видим да ће бити правих шампиона, ако знамо то нека остане овако, прво да се изборимо са овим, спортисти ће имати неопходно време за опоравак, поготово у кошарци, одбојци, велики је то напор, скоро ниво НБА, 80 утакмица, само што тамо имају пет месеци за опоравак, а овде пет дана после репрезентације. Најбоље би било да се не игра јер је нама здравље спортиста у првом плану", закључио је Маљковић.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести