ИНТЕРВЈУ Нада Матић: Нисам очекивала три медаље

Нада Матић је, с три освојене медаље, најуспешнија српска стонотенисерка на Светском првенству за особе са инвалидитетом, које је недавно одржано у шпанској Гранади.
2
Фото: Приватна архива

Чланица новосадског Спина је у дублу с клупском колегиницом Бориславом Перић Ранковић освојила златну медаљу, а бронзане у миксу, с Митром Паликућом и у синглу. У дублу је с Бориславом у финалу надиграла Корејке Јију Јун и Јонг Јунг (3:2), а у миксу је с Митром у полуфиналу изгубила од Тајланђана Ванчаји Чајвута и Виyитре Јаион (0:3), док је у синглу је полуфиналу поражена од Немице Сандре Миколашек (0:3).

Како оцењујете учешће на четвртом светском првенству у вашој богатој каријери?

- На првом Светском првенству 2010. године у Гванжуу освојила сам  сребро екипно с Бориславом Перић Ранковић, четири године касније у Пекингу бронзу појединачно и злато екипно, такође с Бориславом. У Словенији 2018. сам појединачно испала у борби за улазак међу четири најбоље, а екипно такмичење је било раздвојено од овог и ту смо Борислава и ја биле прве. Сада сам, ево, у Гранади освојила три одличја. Успела сам поново да освојим појединачну медаљу. Екипног дела више нема, него се од овог Светског првенства такмичи у дубловима и миксу. Дублови су били део екипног дела надметања, тако да смо Борислава и ја ту оправдале улогу фаворита, а драго ми је што сам и у миксу успела да освојим медаљу, јер се до сада нисмо такмичили у тој дисциплини - казала је Нада Матић у разговору за „Дневник”.

Да ли сте се баш надали да ћете да освојите три медаље?

- Сваки спортиста се нада неком од одличја, али да баш у све три категорије узмем медаљу, то нисам очекивала. Уз добру игру, рад и труд и резултати морају да дођу, а ми смо се за ово Светско првенство дуго и темељно припремали.


Задовољна припремама

Оцењујући припреме за СП у Гранади, Нада је напоменула:

- Задовољна сам, ове године смо кренули раније зато што прошле године, због епидемиолошке ситуације, нисмо имали ни довољно припрема, ни довољно турнира. Сада смо имали времена и да се спремимо и да се одморимо, како бисмо били потпуно спремни за све изазове који су нас очекивали у Гранади - истакла је Матићева.


Играли сте први пут по новим правилима, без екипног такмичења, као и без групног дела надметања, већ с нокаут системом од почетка. Како сте се снашли?

- За све нас то је била непознаница, јер један кикс значио је и крај надметања. Пре сте кроз групу могли да се уиграте за оне најважније мечеве. Сада је сваки меч био онај најважнији. Никоме није било лако, сви смо имали притисак, али смо га, ето, Борислава и ја у дублу најбоље поднеле. У миксу смо Митар и ја мало посустали, дошли смо до медаље, међутим могла је она да буде и сјајнија. Али, биће нових прилика и такмичења, па ћемо се борити. Појединачно је било исто веома тешко, задовољила сам се уласком у полуфинале и обезбеђеном медаљом. Могла сам више да пружим против Сандре Миколашек. Пошто сам већ била задовољна уласком у полуфинале, нисам у глави могла да се изборим с тим да могу више. Ми смо се до сада често састајале, побеђивала сам и ја и она. Мислим да у том мечу нисам искористила своју предност и зато остаје жал за финалом и сјајнијом медаљом.

Да ли је била олакшавајућа или отежавајућа околност то што сте знали да у Гранади неће учествовати Руси и Кинези?

- У неку руку, била је олакшавајућа околност то што нису наступили Кинези, али и остали ривали су били веома незгодни и добри, а нарочито Тајланђани, Немци, Турци и Корејци. Био је веома јак турнир и било је потребно да се уложе велики труд и борба, како би се стигло до неког одличја - закључила је Нада Матић. 

Гордана Маленовић

Одмор па нови планови

О ономе што је очекује у наредном периоду, Нада Матић је истакла:

- Превише је рано размишљати о томе шта ће бити у будућности. Прво је потребно да се сви заједно мало одморимо и прославимо ова одличја, а онда и да видимо шта ћемо да радимо даље. Следеће године је Европско првенство.

Параолимпијске игре у Паризу су за мање од две године?

- Још је рано да се размишља о Паризу, прво одмор, па ћемо онда, корак по корак, да идемо даље - казала је Нада.

 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести