Европска недеља спорта у Србији ће бити одржана од 23. до 30. септембра

Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта најавили су на конференцији за медије, одржаној у београдском хотелу „Мама Шелтер“, Европску недељу спорта која ће се по седми пут у Европи, а четврти пут у Србији, одржати у периоду од 23. до 30. септембра.
sport
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Европска недеља спорта званично ће у Србији започети 23. септембра у Зрењанину, Европском граду спорта, када ће бити одржан „Спортски дан“, главни национални догађај. У оквиру „Спортског дана“, поред „Олимпијског часа“ који ће бити организован за школарце, биће отворена и изложба „Пут правих вредности“ која ће у Народном музеју Зрењанина гостовати до 18. новембра.

 Догађај је покренут од стране Европске комисије, а основни циљеви Европске недеље спорта усмерени су на подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију грађана о здравом начину живота.  Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта.

Прошле године за време Европске недеље спорта у Србији у 25 градова одржано је преко 80 спортских и едукативних догађаја у којима је учешће узело преко 20.000 грађана.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић је на почетку обраћања истакао важност овог пројекта и позвао све грађане Србије да узму учешће.

- У последњих годину и по дана сви смо се суочили са тешким изазовима због пандемије вируса ЦОВИД-19 која још увек траје, а на највећем испиту јесте наше здравље. Један од најбољих начина да одбранимо свој организам јесу спорт и физичка активност, који ће ојачати наше тело, али и наш дух. Више него икад је потребно да сви заједно радимо као Један Тим с обзиром да ниво физичке активности у нашој земљи стагнира. Наша мисија је да подстакнемо грађане свих старосних доба да прихвате здрав и активан начин живота, да проводе више времена на спортским игралиштима и у природи. Спорт је извор радости, јача имунитет и повезује генерације. Олимпијски комитет Србије заједно са Министарством омладине и спорта и Делегацијом ЕУ у Србији четврти пут заредом организује Европску недељу спорта. Она треба да служи као покретач, као водиља, ка ономе што морамо радити током целе године.

Маљковић је додао и да је рад на промоцији спорта и едукацији, како младих тако и оних старијих о значају физичке активности и здравог начина живота од кључне важности и да као друштво имамо обавезу да дамо свој допринос у превазилажењу овог проблема.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

- Још једна јако битна тема коју желимо да апострофирамо током овогодишње Европске недеље спорта јесте ментално здравље, како врхунских спортиста, тако и свих наших грађана, било које животне доби. Пандемија у којој живимо оставља трага, а физичка активност јесте једна врста алата која нам може помоћи да побољшамо и очувамо ментално здравље нације. У томе ће нам помоћи и наши амбасадори који су се и ове године укључили у промоцију Европске недеље спорта охрабрујући личним примером грађане Србије да буду активни, без обзира на њихове године или физичку спремност. Посебно нам је драго што су се ове године пулу амбасадора прикључили и олимпијци, освајачи медаља из Токија, Милица Мандић и Дејан Мајсторовић. Они су прави узори који својим делима инспиришу и мотивишу људе око себе да се мењају на боље и да воде рачуна о свом здрављу. Посебну захвалност дугујемо свим институцијама, локалних самоуправама, националним гранским спортским савезима, спортским клубовима, школама, универзитетима и појединцима који су помогли у припреми Европске недеље спорта и показали посебну одговорност и посвећеност како би се сви догађаји одржали уз поштовање мера и препорука Владе везано за пандемију вируса Ковид-19 – истакао је Маљковић.

Милица Мандић је овогодишња амбасадорка Европске недеље спорта у Србији. Двострука олимпијска шампионка у теквондоу са Олимпијских игара у Лондону и Токију  упознала је представнике медија са овогодишњим програмом Европске недеље спорта напомињући да ће се спортски догађаји у последњој недељи септембра одржати у 20 градова широм земље, а све у складу са мерама и препорукама Владе Републике Србије и кризног штаба када је у питању епидемија вируса КОВИД-19.

- Три кључне поруке овогодишње Европске недеље спорта су: РАДОСТ, ОТПОРНОСТ И ПОВЕЗИВАЊЕ ГЕНЕРАЦИЈА. Спорт и физичка активност су извор радости како за појединце тако и за заједнице. Свакодневном физичком активношћу побољшавамо ментално здравље и отпорност нашег организма. Бити физички активан са другима помаже стварање заједништва. Спорт нас учи вредностима, попут фер плеја, тимског рада, једнакости, инклузије и поштовања, које су кључне када је у питању повезивање генерација. Спорт је за све генерације, и за све узрасте. Апсолутно свако може пронаћи активности у којима може уживати, било да је то шетња на отвореном, вежбање, трчање или бављење неким одређеним спортом -  истакла је Милица Мандић.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести