Божидар Маљковић још четири године на челу ОКС

БЕОГРАД: Божидар Маљковић ће и наредне четири године обављати функцију председника Олимпијског комитета Србије (ОКС), пошто је на данашњој Изборној скупштини изгласан акламацијом као једини кандидат.
bozidar maljkovic tanjug
Фото: Танјуг/видео/Божидар Маљковић

Маљковићева кандидатура добила је подршку чак 34 националних гранских савеза олимпијских спортова.

Након реизбора на место председника Маљковић је изјавио да је велика подршка потврда доброг рада институције којом је руководио и велики мотив за још боље резултате у наредном олимпијском циклусу.

"На почетку првог мандата рекао сам да избор за председника Олимпијског комитета Србије за мене представља велику част и круну моје каријере у спорту. И данас, када сам уз велику подршку по други пут изабран на једну од најодговорнијих функција у српском спорту, осећам исту мотивацију као и пре три и по године. Окружен сам правим сарадницима и имам привилегију да и наредне четири године предводим сјајну групу људи. Као и до сада, желим да будемо на услузи свим спортистима и њиховим савезима, да им помажемо и будемо сервис који омогућава да постижу што боље резултате. Настављамо са озбиљним радом и максимална припрема за Олимпијске игре у Токију је приоритет", изјавио је Маљковић.

На Скупштини су изабрани нови чланови Извршног одбора, укупно је било 12 кандидата, а њих 10 изабрано је тајним гласањем делегата у Скупштини.

Нови чланови ИО Олимпијског комитета Србије у наредне четири године биће: Веселин Јевросимовић, председник Српског атлетског савеза, Зоран Гајић, председник Одбојкашког савеза Србије, Мирко Нишовић, председник Кајакашког савеза Србије, Виктор Јеленић, председник Ватерполо савеза Србије, Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Србије, Марија Десивојевић Цветковић, председница Српске триатлон уније, проф. др Милован Братић, председник УО Џудо савеза Србије, Ненад Петковић, генерални секретар Стрељачког савеза Србије, Ива Поповић, председница Савеза за синхроно пливање Србије и Жељко Трајковић, председник Рвачког савеза Србије.

У складу са овлашћењима датим статутом Олимпијског комитета Србије, председник ОКС је предложио три кандидата за чланове Извршног одбора које су делегати изгласали, а то су Жарко Зечевић, Ивана Мастиловић Јаснић и Данило Цицмил.

Тајним гласањем делегата скупштине изабрани су и чланови Надзорног одбора, а то тело у наредном мандату чиниће проф. др Верољуб Дугалић из Кајакашког савез Србије, Александар Матковић из Стонотениског савеза Србије и Душан Вулевић из Српског атлетског савеза.

На предлог председника ОКС, делегати Скупштине ОКС су једногласно изабрали Ђорђа Вишацког на месту генералног секретара и за наредни олимпијски циклус.

"Желео бих да се захвалим Божидару Маљковићу на поверењу, као и свима у српском спорту са којима сарађујем дуги низ година. Надам се да ћемо сви заједно наћи начин да се у наредним, сигурно изазовним годинама, изборимо са оним што ће нам као последицу донети вирус корона, са којим се цео свет бори. Такође се нада да ћемо успети да урадимо све оно што је потребно како би се као нација радовали успесима наших спортиста", изјавио је Вишацки.

На овој седници, Скупштина ОКС је усвојила промене у статуту Олимпијског комитета Србије које се пре свега односе на усаглашавање са Олимпијском повељом и другим актима Међународног олимпијског комитета.

Делегати су једногласно усвојили четворогодишњи извештај о раду Олимпијског комитета Србије, као и план рада за наредне четири године.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести