Фудбал у Србији: Ко ће тренирати, а како са децом?   

Кризни штаб Владе Републике Србије за сузбијање заразне болести Ковид-19, на седници одржаној 28. априла 2020. године, донео је одлуку да релаксира мере у борби против коронавируса којом је предвиђено отпочињање тренажног процеса спортиста на отвореном простору.
fudbal
Фото: Tanjug (S. Radovanović ilustracija)

На истој седници, Кризни штаб Владе усвојио је инструкције за отпочињање тренажног процеса у систему спорта Републике Србије, којима је, између осталог, наглашено да тренажни процеси могу почети и даље се одвијати искључиво уколико се од стране свих субјеката (спортисти, тренери, овлашћена лица клубова, овлашћена лица спортских објеката) стриктно омогући придржавање свих услова и мера утврђених овим инструкцијама.

Комплетан текст инструкција доступан је на следећем линку. 

Исто тако Фудбалски савез Града Новог Сада обавестио је све клубове, тренере, играче, судије и спортске раднике да су дужни да се у потпуности придржавају поменутих инструкција приликом реализације тренажног просеца на отвореном у оквиру свих спортских објеката чији су власници, закупци и/или корисници клубови и спортска друштва, укључујући и терен за вештачком травом у оквиру СЦ „Сајмиште“ (којим управља ФС Града Новог Сада).

Дакле, у инструкцијама је наведено ко хоће и ко има услове а они нису ни мало једноставни.

Не помињу се млађе категорије и деца до 12 година, али је јасно да се мора водити евиденција о сваком спортисти појединачно, мерити температура, дезинфиковати просторије, реквизите, растојања итд.

Исто тако, не помињу се нижи рангови такмичења, мале средине, све је генерализивано али је јасно...

Иако су многи клубови и школе фудбала веома нестрпљиви да се настави са радом очигледно је да се мере Владе због своје сложености односе само на врхунске професионалце и појединачне спортове, који те стандарде могу у потпуности да испуне.

На питање шта ће бити са фудбалом у Србији, због свега наведеног, можда је боље као у Француској и Холандији прогласити прваке на основу тренутног стања на табелама такмичења и не ризиковати превише.

Припремити се темељно, и то све само из једног разлога, да не би дошло до новог заражавања а потом и губитка наредне 2020/2021. сезоне.

М. Ковачевић

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести