Вулин: Србија се најуспешније бори против кријумчарења миграната

БЕОГРАД: Србија се најуспешније на рути којом пролазе мигранти бори против кријумчара, изјавио је данас министар унутрашњих послова Александар Вулин и додао да наша земља не може да постане "паркинг" за мигранте због чега су важни и споразуми са суседним земљама.
vulin
Фото: MUP

Образлажући у парламенту Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Северне Македоније о сарадњи у области борбе против кријумчара миграната, Вулин је оценио да је јасна његова практична примена.

"Мигрантска криза која је почела 2015.године није престала, а како стоје ствари, неће ни престајати докле год ЕУ није у стању да формулише заједничку политику по питању миграната и докле год велике земље не постигну став, а Србија се налази на рути којом они пролазе", рекао је Вулин.

Он је додао да је због тога важно да се сарађује са шуедима како би се заједно борили против илегалних миграција.

"Не може Србија да постане паркинг за мигранте где ће они улазити и излазити како год хоће и да проводе време у нашој земљи како год хоће”, рекао је Вулин и додао да је наша земља све што је потребно обезбедила мигрантима који се, како каже, налазе у камповима.

Министар је рекао да Србија није користила силу према мигрантима, као и да их је медицински обезбедила, те није било заражених миграната током пандемије корона вируса. Како је објаснио, због тога мигранти нису представљали претњу ни за грађене Србије, али ни за себе.

Вулин је казао да ће се са Северном Македонијом формирати заједнички истраживачки тимови и да ће са том суседном земљом Србија размењивати добро искуство и праксу.

"Најближи смо суседи, имамо исти проблем и ово је начин да се са тим проблем боримо и да још озбиљније штитимо наш начин живота", подвукао је Вулин.

Када је реч о споразуму са Краљевином Лесото, Вулин је рекао да је тај споразум начин да Србија искаже захвалност и поштовање за то што је та јужноафричка држава повукла признање независности Косова.

"Лесото није велика земља и нема потенцијал као неке друге афричке земље, али је показала храброст да поштује међународно право", рекао је Вулин.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести