Вулин: Курти бежи од преговора

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин оценио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљин Курти бежи од преговора са Београдом јер верују да ти они нису добри за Приштину.
vulin
Фото: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije, arhiva

"Шиптари беже од преговора и гледају само могућности које би могле да нас удаље од преговора. Све што ради Курти ради да преговора не би било. Председник Вучић, од како је почео да води наше преговоре је косовску независност учинио врло упитном", рекао је Вулин за телевизију Пинк.

Он је додао да косовски Албанци виде да председник Вучић води политику која није добра за њих и да преговори у којима он учествује нису добри за њих.

"Они добро знају ко са друге стране преговара и зато беже од преговора. Србима је у интересу да преговарамо, јер, као што видите, увек нешто изборимо за свој народ и своју земљу, а они то нису у стању да ураде, јер када дођете до аргумената, јако је тешко бранити њихову позицију", рекао је Вулин.

На питање како коментарише изјаву новог премијера Куртија који каже да не може бити споразума са Србијом уколико Србија има приступ да мора нешто да добије, Вулин је рекао да "не зна на основу чега тако размишљају", додајући да је можда разлог искуство са неким претходним политичарима у Србији који су "стварно давали све а нису добијали ништа".

"Али Александар Вучић није такав политичар што се види по томе да од кад он води преговоре, ма како било тешко, поготово у почетку, Србија, односно Срби, имају бољу позицију на простору Косова и Метохије. Осам година смо слушали да је Александар Вучић признао Косово, да је због тога дошао на власт, а сад, осму годину Шиптари беже од њега и неће да преговарају. Сада беже од њега и неће да преговарају јер виде да су у тим преговорима добили земље које их више не признају, некад су их само признавали, видели су да морају да воде рачуна о интересима Србије и Срба а некада су могли да их газе, брутално, да раде шта год хоће са њима", навео је Вулин.

Додао је да се ствари мењају и да Курти ради све да преговора не би било.

Министар одбране је додао да су косовски Албанци веома подељени између себе, али да се не деле на идеолошким основама, већ имају економских, клановских и мафијашких сукоба.

"Они су између себе веома подељен народ. Међутим, ако је у питању однос према Србима и Србији, ујединиће се истог секунда и сви о Србима и Србији мисле исто - да не треба да постоје. Ти њихови сукоби су фолклорног карактера, док се не дође до питања Срба и Србије, јер тог момента они постају сви једно. Ми то можемо да гледамо, можемо да се смејемо или не, сматрамо то озбиљним или неозбиљним, али што се тиче политике према нама, немојте уопште да тражите разлике", навео је Вулин.

Избори су борба за стабилност Србије

Ово су најтежи избори до сада, ово је борба за стабилност Србије, а сви успеси Србије долазе од стабилности, каже министар одбране Александар Вулин и поручује бирачима коалиције окупљене око СНС да се не опуштају јер избори неће бити лаки.

"Ово је осма година у којој имамо политику стабилности, политику која се развија, политику мира и стабилности. За наставак те политике се боримо. Политика коју води председник Александар Вучић има апсолутну подршку у народу. Који су то проценти то је друго питање, али оно што желим да поручим свим бирачима и Александра Вучића, Покрета социјалиста, наше коалиције, Српске напредне странке - немојте да се опуштате, ово нису лаки избори", поручио је Вулин у јутарњем програму ТВ Пинк.

Коментаришући реаговања у јавности због снижавања изборног цензуса, Вулин је казао да ту атмосферу најбоље описује израз који користе Сремци: Е сад нећу ни како ја хоћу.

Каже да је Вучићу саветовао да не снижава цензус, јер то, тврди, штети само њему и његовој странци, међутим, додаје, он је поручио само да морамо да радимо боље, више и да дамо свима шансу.

"Вучић је дао могућност апсолутно свима који су пре тога тврдили да је диктатор и сад кажу да не желе ни тих три одсто, јер не верују у његове намере", приметио је министар.

Додао је да ће они који су за бојкот у у свој резултат урачунати све који не изађу на изборе, а међу којима, каже, ће бити и они који никад не излазе на изборе, они који живе у иностранству а налазе се на бирачком списку, па и они који неће гласати за владајућу странку.

"И свако ко буде гласао против наше листе, односно за неку своју листу, рачуначе га као свог", навео је Вулин и упозорио: "Буду ли имали и један глас више од нас сви ће се ујединити против Александра Вучића и наше листе или ће после на улицама говорити како је ово нелегитимна власт, хоћемо да је срушимо па ћемо имати сцене из Скопља, Украјине, имаћемо сукобе на улицама".

Вулин каже да Србији нису потребни сукоби на улици, те да би требало да се сви запитамо око чега се свађамо, да ли је то питање Косова, о којем, поручује, немам шта да се расправља "Нећемо га признати. Ви сте то покушали, нисте успели", закључио је.

Ни о подршци РС нема расправе, ни о уласку у НАТО...

"На крају дођемо до тога да се свађамо да Ђилас, Обрадовић и Јеремић дођу на власт без избора. То је једини захтев који им није испуњен", рекао је Вулин и додао да је њихов захтев док су били опозиција била само једна ствар - избори, а да сада нису сигурни ни у то, јер знају да их народ неће.

Министар је додао да су избори тешка борба без обзира на то што наш народ каже да ни Јеремића ни Ђиласа не би победили ни у месној заједници, али поручује да на изборе морамо да изађемо и да кажемо шта мислимо о Србији.

EUR/RSD 117.5020
Најновије вести