Вулин: Европа потцењује опасност идеје "Велике Албаније"

МОСКВА: У Москви је почела дводневна Међународна конференција о безбедности на којој учествују представници 95 земаља, министри одбране и војни званицници међу којима и српски министар одбране, Александар Вулин.
vulin_moskva, tanjug video
Фото: Aleksandar Vulin, foto: Tanjug (Video)

Он је поручио да преседан које су многе западне земље учиниле признавши независност Косова и Метохије, игноришући српске интересе, представља велику опасност по мир и безбедност не само на Балкану већ у читавој Европи, саопштило је Министарство одбране. 

"Фаворизовање националистичке идеје "Велике Албаније" која своје ширење мора спровести на просторима на којима живе Срби, неминовно води до сукоба који не могу да буду сасвим локализовани. Европа не ради на спречавању "великог албанског концепта", потцењујући опасност по сопствену безбедност и често занемарујући сопствене интересе", рекао је министар Вулин. 

"Упркос напорима Србије да се простор Балкана учини трајно стабилним докле год имамо понашање попут неспровођења Бриселског споразума или некажњено насиље према Србима, па и пребијања и хапшења представника преговарчког тима Србије, Марка Ђурића и суштински нерешено питање Косова и Метохије које у потпуности игнорише интересе Србије имаћемо потенцијал за сукобе а они се неће одразити, баш као што се и до сада нису одражавали само на територије на којима живе Срби. Некажњено кршење међународног права 1999. године, које је изгледало безопасно и као дело без последица, данас користи за пример сепаратистима широм света којима је тешко одбити аргумент преседана", истакао је министар Вулин.

Он је рекао да је униполарни свет Србе изабрао за непријатеље и за потребе борбе против Срба допустио да се муџахедини мобилишу и пошаљу на ратиште у БиХ. 

"Преживели муџахедини трајно су насељени на простору БиХ где су наставили са терористичким активностима, чинећи њен простор нестабилним и потенцијалним жариштем деценијама након престанка рата. Учешћем у терористичким нападима у западној Европи држављани БиХ су потврдили постојање Беле Ал Каиде и још једном потврдили да довођење идеја исламског тероризма у БиХ и на КиМ за борбу против Срба није могло да остане само на мржњи према Србима", каже Вулин.

Као још један пример како Европа занемарује сопствене интересе и како све последице несупротстављања политици униполарног приступа долазе на наплату министар Вулин је навео и мигрантску кризу. 

"Дугорочно, поставља се и питање модела интеграције миграната у друштво домаћина, њихово учешће у политичком животу, односно да ли ће политичке партије западне Европе моћи себи да приуште луксуз задржавања традиционалних вредности или ће у борби за гласове нових бирача морати да нуде уступке без питања колико ће уступци коштати у унутрашњој политици, просвети, системима безбедности, спољној политици, односу према земљама из којих мигранти долазе, па и политици проширења ЕУ, што непосредно погађа и Србију", оценио је Вулин.

“Безбедносни изазови нам јесу заједнички али одговори на њих често нису”, поручио је Вулин закључујући своје излагање.

Истакао је да ће Србија наставити да се води политиком очувања сопствених интереса и доследне војне неутралности, сигурна да само самостална политика коју не диктира нико са старне гарантује безбедност и развој нашој земљи и народу али и помоћ свим суседима у очувању стабилности и мира. 

"За рат је довољан и један, за мир бар двоје", нагласио је Вулин, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести