Вучић: Закон експропријацији није противуставан, али да идемо на измене

ГОРЊЕ НЕДЕЉИЦЕ: Председник Србије Александар Вучић предложио је данас мештанима Горње Недељице да би, пре него што би потписао закон о експропријацији, за шта је крајњи рок 10. децембар у поноћ, пробао да се направи нови закон о изменама И допунама.
3
Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић

“Мој предлог је да пробамо да направимо нови закон о изменама и допунама закона, да иде по хитној процедури у Скупштину, да можемо да га усвојимо пре Нове године. Ако можемо да се договиримо око измена са људима одавде, ако не да изменама вратимо стари закон, као да нема измена. То би де факти значило да закон не би важио", објаснио је он одговарајући на питања мештана.

Само не могу да се играм са Уставом Србије да имате у виду, поручио је он.

Вучић је нагласио да закони који су усвојени немају никакве везе са Рио Тинтом.

“Потписао сам закон о референдуму, он је усклађен са Уставом И највишим европским вредностима. Не пада ми на памет да га мењам. И закон о експропријацији је у складу са Уставом, али постоје норме које бих сам критиковао”, рекао је он.

Указао је да је држава испала нефер, на пример, према Чачанима у односу на Крушевљане, јер је у Крушевцу плаћала квадрат 105 динара, а у Чачку 80 динара.

“Ако смо дали 105 динара за Моравски коридор у Крушевски, морали смо И у Чачку да дамо исту своту, али смо се руководили законом, јер Пореска управа је тако проценила. Онда разумем гнев људи у Чачку, који кажу што сте давали тамо толико а овде мање”, додао је он.

Истакао је да се њему у закону није допао ни рок од само пет дана ако неког оставите без личне имовине, али је експропријацију, ако хитност, налаже потребна мера. "Држава је настала на рударству, мора да гради путеве, али и да плати ако узме нешто, И држава плаћа и то више него што је државна цена, иако је свима то увек недовољно", поручио је Вучић мештанима који су данас разговарали са њим.

О руднику коначну одлуку доносите ви

Коначну одлуку о руднику у долини Јадра донеће грађани, поручио је вечерас председник Александар Вучић, додајући да је важно да имају све информације и да их нико не обмањује.

„Нећемо доностити никакве нове одлуке што се тиче коначног постојања руднка. Ту одлуку ћете донети ви. Само хоћу да имате све информације, и по том питању ћемо помоћи и никоме нећемо дозволити да вас вара, обмањује, већ ћемо да гледамо да помогнемо, али ништа више од тога“, рекао је Вучић мештанима Јадра после двоипочасовног разговора у Горњим Недељицама.

Он им је пренео да је и потпредседник Европске комисије Марош Шефчович, у разговору са њим исказао велику жељу за неупоредиво ближу сарадњу са Србијом, не само због литијума, већ и због других метала, у будућности и због бакра и злата.

Вучић је указао да у Бору има проблема са квалитетом ваздуха, али мање него некада, а рудник у Бору издржава цео град, додајући да је просечна плата у Бору већа за 140 евра од оне у Лозници, иако Лозничани, каже, нису ни мање вредни ни мање сналажљиви, само због вредног рудника.

Додао је да у том процесу постоје процес рударења, рафинисања, катоде, а четврта фаза је процес израде батерија, наводећи да би само производња батерија довела број становника у Лозници на 90. 000.

„А, замислите да доведемо неку од најмоћнијих немачких компанија, произвођача електричних аутомобила... Имала би Лозница 120.000 становника и била други најбогатији град у Србији. Али, то је све на дугом штапу, и не бих да обећам нешто што нисам у стању да обећам“, рекао је Вучић.

Мештани о дилема око Р.Тинта, путевима, послу...

Мештани Јадра, који су се данас у Горњим Недељицама окупили како би са председником Александром Вучићем разговарали о потенцијалној експлоатацији рудника у том крају и пројекту Рио Тинта, и пренели му да су против тог рудника, јер су забринути да би он могао да загади воду и плодну земљу, од које живе.

Бројна питања су односила и на изградњу путева у засеоцима, проблемима са нисконапонском мрежом, исплати зарада неисплаћених из 2004. године. Мештани су такође, председнику износили проблеме незапослених чланова породице, надокнаде штете на објектима оштећеним током поплава 2014., могућност заштите од могућих поплава, пре свега изливања Дрине.. уз захвалност што је дошао у њихов крај.

Вучић је на почетку сусрета рекао да жели да саслуша грађане, да чује шта су им највећи проблеми и бриге и да ли постоји било каква могућност да им се помогне и да ће свима по завршетку разговора одговорити.

Мештанин Горње Недељице Борислав Карајџић је Вучићу пренео да је за грађане непознаница све у вези са Рио Тинтом.

„Да се не лажемо, нетранспарентност њихова, као компаније, која је све ове године присутна овде, али са мало података које мештани горњег Јадра могу да добију“, рекао је Карајџић.

Како је рекао, грађани су забринути и питају на који начин држава мисли да реши однос са Рио Тинтом.

„Народ овде не жели Рио Тинто, јер немају никакво знање о томе. . . А, све је почело са депонијом, коју хоће да спуте у две реке између Јадра и Корените које су плавне“, указао је Карајџић и упитао да ли ће држава стати иза свог човека.

Додао је да су мештани писали свим министрима, али ниједан званичан одговор нису добили, наводећи да је су одговори потребни што пре, да се не би манипулисало људима.

„Људи не желе рудник, а све је почело са депонијом која ће уништити комплетну долину Јадра и све што радимо генерацијама, прозиводимо храну. Депонија ће нам пресудити, 22 села у долини Јадра биће уништена и неће постојати“, рекао је он и додао да им је драго када неко дође да разговара, да решава проблеме, јер другу земљу немају.

Замолио је председника да помогне да се сачува Јадар, да не буде депоније и да се сачува Јадар.

Мештанин Великог села рекао је да су људи у великој пометњи због питања велике загађености.

„Политика је узела маха, овде је најмање у питању Рио Тинто. Када буду папри на столу, извештај видећемо како ћемо се изјаснити око Рио Тинта“, рекао је он.

Истакао је да је мештанима Великог села проблем инфраструктура, односно недостатак пута преко реке, који је однела поплава, а који сами не могу да реше.

Додао је да је нисконапонска мрежа добра.

За Миладина Ђурђевића је највећи проблем стална промена планова Рио Тинта, додајући да су изненада прошле године позвали грађане да разговарају о инсталирању јаловишта у долини Јадра.

„Од ове плодне равнице живи цео овај крај. Ако нам узму ову равницу за јаловиште... Страхови су од исељења, поплава, демографије, за гробље, за наше претке, храм... „, рекао је он, али и истакао да је Вучић први државник који је дошао у њихов крај да разговарају.

Још један мештанин Горње Недељице пожалио се на рудник, али и на то да је писао кабинету председника, али да није добио одговор, на шта је Вучић узвратио да је одговор добио, са потписом генералне секретарке Сузане Пауновић, али да очигледно није задовољан одговором.

Он је пренео председнику да им сваких 15 до месец дана радници Рио Тинта шаљу писма, врше притисак да мештани продају земљу, и то за 160 евра за ар.

„Нема земље за продају“, рекао је он и додоа да рудник не треба јер имају плодну земљу, на којој гаје животиње, ратарске културе...

„Кад буде рудник, депонија, неће бити воде ни за пиће, ни за стоку, онда је све уништено“, уверен је.

Немања Алексић из месне заједнице Симино брдо, у селу Драгинац, рекао је да имају проблема са струјом, водом, путевима, али да их брине и рудник, питајући шта ће они у том селу да раде ако дође рудник литијума.

„Где ћемо да идемо, нама неће доћи нико у Симино брдо, бићемо на ивици, бићемо приморани да се иселимо“, рекао је Алексић, на шта је Вучић констатовао да је Симино брдо бити окружено 40 одсто територијом рудника.

Снежана Стефановић, из месне заједнице Руњани рекла је да она и мештани указују поверење председнику и Вучићу,додајући да њих брине, иако није предвиђена директна експлоатација руда у том месту, то што су обухваћени планом посебне намене.

"Да ли то значи да ће и код нас некад почети експлоатација? Да ли ће људи имати проблема у вези са грађевинским дозволама“, занимало је Снежану.

Вучић ју је упитао да ли из те месне заједнице има људи који раде у фабрикама Адиент и Минт, које су у претходних неколико година отворене у Лозници, на шта је она одговорила да их има итекако и да су сви задовољни.

Једна мештанка Јадра искористила је посету председника да му се пожали на проблеме свог оца, који је каже, радио у Лозници, у Зајачи, а још му дугују значајан број зарада, додајући да је и сама против Рио Тинта.

„Упућена сам, све ће бити затровано до Београда“, тврди она, али на питање председника ко је то објавио, где је то прочитала одговорила је да то „многи кажу“.

На недостајуће путеве председнику су се пожалили мештани села Дворска, посебно уз молбу да се уради шест километра пута, ширине три метра.

Један мештанин, који се није представио , али је рекао да је дошао из Америке пре садам, осам година и засадио воће скренуо је пажњу на то да би требало мало објективније размишљати.

„ Ако немаш воду за наводњавање, немаш ништа. Ако ћеш да доводиш воду са Дрине или из реке, треба пет филетера да ставим за наводнајвање по систему кап по кап... Ако је бог одредио, ако не искористимо литијум, не почнено да производимо батерије, увозићемо их...Али , треба све заштити“, рекао је он и приметио: "шта год је ново ми нећемо".
 

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести