Вучић задуженима: Предложићемо решење до наредног петка

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић рекао је грађанима задуженим у швајцарским францима, који протестују испред Касационог суда, да ће држава до наредног петка предложити решење за њихов проблем, и замолио их да се до тада разиђу.
Vučić  sa građanima zaduženim u svajcarskim francima Foto: Tanjug
Фото: Вучић рекао је грађанима задуженим у свајцарским францима Фото: Танјуг

Поручио је да је држава спремна да помогне и да ће у међувремену разговарати са банкама и понудити решење, које подразумева да банке преузму део дугова на себе, а део ће држава.Демонстранти су тражили да и они учествују у дефинисању решења, а њему су исказали поверење и, уз аплауз, поштовање што је дошао да их саслуша и помогне. 

Председник је то прихватио и замолио их да ако не буду задовољни решењем државе, да се слободно врате да протестују.

"Ми смо спремни да разговарамо о томе, да видимо како да помогнемо за ових 16.800 предмета који су тренутно отворени за људе који и даље имају кредите у швајцарцима, да видимо како то да пребацимо у евро и то да не идемо на банке, јер би то направило велики репутациони ризик за банаке и направило хаос у финансијском систему Србије, него да видимо како то држава да делом преузиме на себе", рекао је Вучић.

Он је казао да ће гледати да се то пребаци на државу у најкраћем року односно да се разговара у најкраћем могућем року у оквиру владе и да се донесе решење.Каже да то ипак не решава проблем за оне који су истерани из станова под принудном наплатом, док су ових 16.800 људи, који су још задужени, имали већу солвентност и ликвидност и да су зато још опстали до сада.

"Не могу да вам причам бајке, као што раде други који су неодговорни", додао је он.Вучић каже да ти који су покренули причу о швајцарцима сада се праве "нит лук јео, нит мирисао".Уговоре су, подсећа, потписивали корисници кредита, грађани појединачно, и држава јесте делимично одоговрна, али нема њеног "потписа".

Ипак, истакао је да су се бивши министри и гувернери и остали преваранти појављивали у време док су били на власти и давали утисак сигурности грађанима да могу на такав начин да позајмуљу новац.

"Али, ту не стоји потпис ни Ђелића, нити Ђиласа, нити Јелашића, већ ваш поптис. Много је тешко рушити облигационо правни однос који на такав начин постоји правни однос. Хоћу да вас замолим. Суд ће морати да донесе своју одлуку у кратком року, јер за те људе над којима је извршена прунудна напалта једино решење је суд. И тај суд мора после преко банака да се напаћује, а то преко банака може да изађе између 85 и 95 милиона евра и то је оно што ћа банке свакако да одбијају на различите начине".

Истакао је да не треба да имају никакве сумње да постоји неки Бог отац који ће да натера банке да им то врате.Према његовим речима, неће то једноставно да иде и банке ће се борити на све могуће начине, без обзира што је то нефер и што су те камате зеленашке, на штету народа.

"Они ће да кажу ''да ли сте то потписали'' и ''то је ваша обавеза''".Каже да би то коштало државу око 120 милиона евра и да је држава спремна да преговара са банкама и да уколико Касациони суд донесе ту одлуку да помогне да банке плате 60 или 70 одсто, а држава да помогне са 20 или 30 одсто средстава.

"Да умилимо банке да на одређени начин помогну", додао је Вучић.Вучић замолио је грађане задужене у швајцарцима да држави дају недељу дана времена како би разговарала са банкама и замолио их да имају вере, али и истакао да он нема права да врши притисак на Врховни касациони суд.

Истакао је да није фер да неко плати толики новац, а да на крају остене и без новца и без свега другог и да ће зато држава помоћи, али да ће се то осетити по другим примањима за друге грађане.На то су они који протестују рекли да не желе да други грађани трпе.

"Лепо је то, је то одговоран став према држави, хвала што бринете о држави. Мораће да кошта државу, немојте да вам неко прича бајке", рекао је Вучић.Додао је да је Мађарска то решила тако што је издвојила за тај проблем милијарду евра.Немојте да вас варају да ће Касасиони суд да донсе одлуку да ће банке да вам исплате с неба преко новац", поручио је Вучић.

Председник је рекао да му не смета што ти грађани протестују и објаснио да ништа не добијају тиме што седе испред Касационог суда."Као бога вас молим, отиђите кућама и вратите се за седам дана, у следећи петак, ако се ништа не уради, ако не будете задовољни понасањем државе", рекао је председник.

Замолио их је да сачекају до наредног петка и додао да више неће долазити испред Суда."Ваши људи после нека кажу јесу ли задовољн или не, али немојте да гладујете или будете жедни", рекао је Вучић.Вучић се међу демонстрантима појавио око 10.00 сати, потпуно сам, без сарадника, надлежног министра или шефова надлежних институција. Није било ни полиције.

Председник Вучић је рекао у понедељак, након седнице Председништва СНС, да је замолио гувернерку Јоргованку Табаковић и премијерку Ану Брнабић да још једном се размотре могуцности да се грађанима, који су се, на притисак бивше власти, задуживали у швајцарцима.

Учесници протеста кажу да их нико није упозоравао на могућност оваквог исхода, напротив.Реч је о проблему који траје дуже од деценије и које муче близу 20.000 љиуди у Србији.

Већ шести дан заредом чланови Удружења CHF протестују испред зграде Врховног касационог суда у Београду тражећи да Касациони суд донесе јасан правни став о спорним кредитима.

Званични подаци банака показују да кредите у "швајцарцима" тренутно отплаћује 16. 814 грађана.

Према подацима Удружења  CHFу Србији је у периоду од 2005. године до 2011. више од 22 000 грађана узимало овакве кредите. 

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести