Вучић: Србија послала позитивну слику у свет, већина за измене Устава

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су грађани на референдуму гласали за уставне промене у области правосуђа.
3
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Вучић је у седишту Српске напредне странке изјавио да је на 97,02 одсто обрађених гласова 39,52 одсто изашлих гласало "не", док је 60,48 одсто грађана потврдило измене Устава Србије.

Он је на конференцији за медије рекао да је у централној Србији 66,48 одсто гласало за промене, а 33,5 одсто против.

У Војводини је 60,3 одсто било за, а 39,7 одсто против. У Београду је резултат 45,4 одсто према 54,6 одсто.

„То је по регионима у укупном броју гласова нешто више од око 400. 000 гласова предности за у односу на не. Грађани су изгласали уставне промене на референдуму“, подвукао је он.

Како је рекао, готово да нигде није било проблема на бирачким местима.

„Србија је данас послала позитивну слику у свет и верујем да ћемо успети да у наредном периоду урадимо више за своју земљу по питању демокртаизације, независности судства и самосталности тужилаца“, рекао је председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић.

"Мислим да смо урадили добру ствар за своју земљу", рекао је Вучић и захвалио грађанима који су гласали и показали одговорност да учествују у важним процесима.

Вучић је одбацио оцене опозиционих странака да је ово "крах референдума" и упитао да ли они мисле да је 38 одсто бирача који су на референдуму гласали "не" глас за њих.

Како је навео, и добар део чланста СНС-а је гласало против измена Устава.

„Избори су 3. априла и нема никаквог одлагања избора, а видећемо какви ће резултати да буду, видећемо баш“, рекао је Вучић.

Крах 60 одсто? Нека буде увек такав крах...

Ако је више од 60 одсто гласова за промене Устава на референдуму крах, немам ништа против да увек буде такав крах, прокоментарисао је  Вучић оцене појединих опозиционих странака да је референдум о уставним променама у области правосуђа доживео крах.

Вучић је, одговарајући на питања новинара како види такве оцене, рекао да поједини мисле да је међу оних 39 одсто изашлих који су заокружили "не", неко ко би за њих гласао, додајући да је много људи из његове странке гласало против измена Устава, и да је била велика унутрастраначка борба у СНС око овог питања.

"Да ли верујете да имамо бољи резултат на Чукарици него у Лазаревцу... Да ли мислите да ће то тако бити и на изборима? Добар део СНС данас није желео да гласа, јер мисле да ће уз ове измене странци да се умешају и да ће правосуђе да буде вазално, као у неким суседним земљама“, рекао је Вучић.

На констатције из опозиције да ће он "покушати све не би ли одложио одржавање парламентарних избора", Вучић је поручио да нема никаквог одлагања избора 3. априла.


О Ђиласу: Кад сте неодговорни све вам је допуштено

Вучић је изјавио да је срамотно што је Драган Ђилас рекао да данашњи референдум о промени Устава неће смањити корупцију.

На питање новинара како коментарише то што је Ђилас данас испред цркве Светог Марка рекао да референдум ништа неће променити, да никоме неће бити боље и да неће бити мање корупције, Вучић је приметио да је то Ђилас то изговорио на истом месту где су га оптужили на свом транспаренту да је убио Оливера Ивановића.

"Како их није срамота, а нису га познавали док сам му (Ивановићу) помагао га док је био у затвору, као и пре и после затвора њих нигде није било. Али, шта да радите, када сте неодоворни онда вам је све допуштено", рекао је Вучић.

Вучић је казао да је незамисливо да Ђилас говори о корупцији и да је то исто као када би он који не зна да клиза говорио о хокеју на леду.

Додао је да Ђилас може само да прича о томе како се краде и да би ту могао да буде академик.


"Избори су 3.априла, нема одлагања, а видећемо какви ће резултати да буду. Волео бих да пожуримо са изборима, да видите какви би били стварни резултати“, рекао је Вучић.

Додао је да странци коју води и влади остаје да се припрема, да исправљају слабости.

"Морамо да водимо државу, не на популаран, већ на одговоран начин, и тако ћемо до 3. априла, па ћемо видети коме ће народ да укаже поверење. Обећавам да ћемо да се боримо, а надам се да доживимо крах са 60 одсто. А, у ових 39 одсто, можете да одузмете највише гласова људи из СНС, па онда националних и националистичких странака...“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је проблем његових политичких противника што мисле да се неко плаши губитка избора.

„Не плашим се ничега, знам да ми је савест чиста, поносан сам на све што смо урадили, а шта ће народ да каже, то ћемо да видимо“, рекао је Вучић и поручио на крају:

"Морам неке да разочарам, одлагања избора неће бити. Идемо на изборе 3. априла, па ком'' опанци, ком'' обојци. Верујем у победу, верујем у Србију".

(Дневник, ФоНет, Танјуг)

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести