Вучић: За два-три месеца могућ наставак дијалога

БЕОГРАД: Верујем да ћемо по питању КИМ ускоро, за два ли три месеца, имати створене услове за наставак дијалога, од којег ми очекујемо да води компромисном решењу, рекао је председник Александар Вучић после разговора са Метјуом Палмером.
t
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Задовољан сам разговором с Палмером, јер смо размотрили сва спорна питања, одлучни да проналазимо решења која би омогућила боље билатералне односе Србије и САД и конструктиван приступ и покусај у оносима с Приштином да се вратимо дијалогу", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, ми желимо да дијалог буде озбиљан, одговоран и да води ка компромисном решењу.

„Србија је спремна за компромисе и неће бити спремна за сопствено понижавање и ниподаштавање свог народа на КиМ, као и целе државе", истакао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Никада, нагласио је Вучић, нисмо истицали било какве екстремне, радикалне захтеве, нисмо тражили унапред оно што нико други не може да прихвати, увек смо говорили о компромису.

"Исто тако, они који мисле да Србију унизе, а ово није диркетно обраћање Палмеру, и мисле да је могуће Србију притиснути и натерати на нешто што није у њеним интересима, то није могуће", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је добро увек отворено говорити о свим темама, јер је то начин да се нађе решење.

„Ми смо данас имали најпре разговор у четири ока, па са делегацијама. Ти разговори су били отворени, искрени и, да будем поштен према целокупној нашој јавности, задовољан сам и садржајем. Задовољан што смо размотрили сва наша спорна питања, све разлике које постоје између нас и рекао бих одлучни да проналазимо решења у будућности која би значила и боље билатералне односе између САД као најмоћније силе света и наше Србије, рекао бих и један конструктиван приступ и покушај да се у односима са Приштином што пре вратимо дијалогу", рекао је он.

Вучић је истакао да је важна ствар за Србију интензивирање односа са САД, те додао да би искористио ову прилику да још једном позове председника САД Доналда Трампа да посети Србију.

„Ниједан председник САД од 1980 године, од последње посете Џимија Картера, није био у Србији. Верујем да би то био снажан импулс нашим односима. Трамп би на лицу места могао најбоље да процени ситуацију у Србији и у региону", указао је он.

Према његовим речима, размотрена је и економска сарадња и трговинска размена две земље, која је боља и све успешнија, додајући да све већи број америчких компанија улаже у Србију и истовремено реинвестира и отвара нова радна места.

Што се КиМ тиче, додаје да је познато да су наши ставови различити и да је САД признала независност Косова, а Србија има потпуно другачије становиште.

„Захвалан сам Палмеру што је спреман да чује шта мислимо и данас и сваки пут раније. Ценимо подршку САД нашем европском путу. То је од великог значаја. О свим питањима која су спорна, која понекад умеју да заболе сваког у Србији отворено сам говорио са Палмером. Не волим да говорим о свему јавно, не што кријем нешто, већ зато што пристојност налаже како да дочекате госта. Морате да се понашате на дипломатски начин..", рекао је Вучић и објаснио:

"Као што је Палмер мени рекао оно шта се САД не свиђа у српској политици. Он је мени одговорио, ја сам њему одговорио. Мислим да смо многе ствари разјаснили", истакао је он.

Посебно се захвалио Палмеру на томе што је данас на свој ревер окачио Наталијину рамонду, подсећајући да је прадеда његове супруге био на Солунском фронту, а овај чин сведочи о савезништву у Првом светском рату и свему оном што смо заједно добро радили.

„Захвалан сам САД и на томе што подржавају нашу иницијативу за сарадњу између балканских земаља и ми ћемо то у Охриду да наставимо", додао је Вучић.

Рекао је да тренутно усаглашава са премијерима Северне Македоније и Албаније детаље састанка.

„Хвала САД јер су отворено подржале ту идеју, која се заснива на слободи кретања робе, људи, капитала и услга", закључио је он.

САД желе ЕУ перспективу за ЗБ, направљена историјска грешка

Заменик помоћника државног секретара САД и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер поручио је данас да је одлагање почетка преговора са Северном Македонијом и Албанијом о чланству у ЕУ било историјска грешка и да је то лоша порука читавом региону.

Палмер је, после састанка са председиником Александром Вучићем у Београду рекао да САД желе да Западни Балкан има европску перспективу и да ће урадити све да убеде ЕУ да промени такав став пре састанка лидера Уније у Загребу, у мају следеће године.

Навео је да је данас са Вучићем имао прилику да разговара о политичкој ситуацији не само у Србији, већ и у целом региону, што је, рекао је, нарочито важно после неуспеха од стране ЕУ да нађе компромис у отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом о чланству у ЕУ.

"То је по нашем мишљењу била историјска грешка и лоша порука читавом региону", рекао је Палмер.

Обраћање медијима Палмер је завршио изражавањем захвалности Вучићу "на пријатељству".

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести