Вучић: Важно је правити финансијски бафер за следећу зиму

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на крају вишедневне посете Њујорку, где је говорио на Генералној скупштини УН, да ће следећа зима бити тешка и да је због тога важно правити већи финансијски бафер, о чему је разговарао са шефицом ММФ-а Кристалином Георгијевом.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Вучић је, у изјави новинарима, резимирајући састанке које је имао од синоћ, подсетио да је присуствовао неформалној вечери Светског економског форума, на којем су били многи лидери од белгијског премијера, до шефова дипломатије Украјине, Јапана, Костарике, Руанде, Панаме, али и шефица ММФ-а Кристалина Георгијева.

„Са Георгијевом сам се дуго задржао у разговору о прављењу стенд бај аранжмана. Важно је да правимо већи финансијски бафер како би се осигурали за зиму. Цитирао бих шта ми је рекла, а то је да ће ова зима бити веома тешка, а следећа још тежа“, пренео је он.

Вучић је указао да су владе нешто новца уштеделе за ову зиму, а да ће за следећу бити тешко одвојити средства, па ће многе земље нестати са радара финансијске стабилности.

„Морамо то да избегнемо, да правимо већу бафер зону, да радимо на расту и развоју Србије. Питао сам је како да радимо на томе и она је рекла, радите на финансијским баферима“, указао је он.

Вучић је казао да је данас имао доста састанака са представницима афричких земаља, словеначким пријатељима, као и са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим.

„Разговарали смо о билатеролним питањима. Захвалио сам му се на подршци нашем територијалном интегритету“, подвукао је он

Надам да добијамо нови стандбај аранзман с ММФ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће Србија постићи нови стендбај аранжман са ММФ-ом који подразумева и финансијска средства и истакао да би то значило додатну сигурност за куповину енергената, а пре свега струје.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је изгледно да Србија добије нови стендбај аранжман који подраузмева и финанскијска средства.

"Надам се да, то би значило додатну сигурност и за куповину енергената и пре свега за куповину струје током најтежих зимских дана. И опет незналицама да кажем да ми стално купујемо током зиме струју и да је никада нисмо имали довољно", рекао је Вучић.

Напоменуо је да се земља индустријски развија и да се данас троши скоро седам одсто више струје него пре и да је логично да мора и да се увози, с обзиром да ниједна власт пре садашње није изградила ништа од енергетских капацитета у последњих 40 година.

"Нико није изградио у последњих 40 година ниједан нови капацитет осим нас, што сада завршавмао нови термо блок у Костолцу Б3 и то ће следеће године бити у функцији и што смо радили гасовод од 402 км, што спашава Србију током зиме", рекао је Вучић.

Каже да ће Србија успети у томе, да ће бити много тешко и безброј брига и проблема и никад теже време.

Наша земља ће опстати, гледаћемо да преживимо, уз што мање мука за грађане и да сачувамо привреду што је могуће више.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести