Донфрид и Ескобар започели посету Приштини, у уторак с Вучићем

БЕОГРАД/ПРИШТИНА: Помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Карен Донфрид и специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар започели су посету Приштини састанком с председницом привремених институција Вјосом Османи, а планиран је и састанак с премијером Аљбином Куртијем.
d
Фото: Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

Помоћница америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Карин Донфрид рекла је у Приштини да тзв. Косово треба да интензивира напоре у дијалогу са Београдом, који, како је навела, "треба да буде усмерен на међусобно признање".

Она је на заједничкој конференцији за новинаре с Османи казала да "Косово мора да заузме место које му припада у европским и евроатлантским институцијама, укључујући споразум о нормализацији са Србијом, који се фокусира на међусобно признање", преноси приштинска Коха.

Рат у Украјини је показао колико је важно и хитно радити на томе да Косово и његови суседи наставе реформе неопходне за демократску консолидацију и њихову интеграцију у европске и евроатлантске институције. Косовски мир и напредак, иако су зарађени уз много труда, не треба узимати здраво за готово, упозорила је Донфрид.

Додала да је важно добро управљање и владавина права за све грађане.


Миливојевић: Посета ће дефинисати притиске на Србију

Долазак Карен Донфрид у Београд јасно ће дефинисати три правца притисака на нашу земљу, а то су руска инвазија на Украјину, косовско питање и позиција Србије у региону, оцењује некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

Ова посета долази после именовања тројице нових амбасадора и то у три стратешка пункта - Приштина, Сарајево и Београд са искусним дипломатама. Њена посета треба да буде почетак те америчке нове дипломатске офанзиве на овим просторима, у складу са америчком стратегијом, а стратегија је да се овај регион укључи у западном смеру интереса и да евроатлантске интеграције добију нови замах на овим просторима, рекао је Миливојевић за Танјуг.

Он каже да ће основно бити да се кроз ту политику спречи даљи утицај Русије и Кине на овим просторима и истиче да се посета представника америчке адиминистрације подудара са питањем руско-украјинског сукоба, па је тако, каже, реално очекивати притисак на Београд.

Америчка дипломатија и њена спољна политика је у замаху, замах јој даје руско-украјински сукоб. И Европа добија на још већем значају него што је имала раније у овоме, хомогенизација на западу посебно у овом европском делу је један од стратешких циљева Америке, каже Миливојевић.

Он је подсетио да америчка политика подразумева Косово као независно, признато и као чланицу НАТО у будућности, што, каже, у доброј мери важи и за БиХ.

Напомиње да би за столом у Београду у уторак требало да се, поред тема које је најавио Стејт департмент, нађу и питања наставка европског пута Србије, за шта ћемо, каже, сигурно добити подршку САД.

Каже да ће на дневном реду бити и друга питања, попут билатерале и интереса Америке да та билатерала добије на замаху, али и да се српско-амерички односи даље продубљују у позитивном тону.

Миливојевић додаје да ће се са помоћницом државног секретара САД у Београду разговарати о српским државним и националним интересима, пре свега о питању КиМ.

Незаобилазан став Америке биће поновљен у Београду, а то је да се америчка страна залаже за наставак дијалога ради крајњег циља - међусобног признања. То ће бити закључак везан за ту тему, рекао је Миливојевић и додао да ће на столу бити и тема региона и интерес Србије да "делује конструктивно у складу са америчким интересима".

Миливојевић каже да није спорна војна неутралност и независност, али на линији америчких интереса.

У том смислу биће незаобилазна тема и наш став према руском упаду у Украјину. Очекивања су да се Србија придружи санкцијама и да на тај начин јасно стави до знања на којој је страни, односно да уважава западне интересе и западно виђење тог сукоба, указује Миливојевић.

Некадашњи дипломата објашњава да је Србија по правилу и до сада у пракси америчке политике била у надлежности помоћника државног секретара, те истиче да долазак Карен Донфрид показује да Америка има амбицију да подигне динамику на овим просторима и пројектује своју спољно- политичку стратегију.

Према томе треба очекивати наступ који ће бити са једне стране конструктиван, а са друге стране се односи на очекивања која се у доброј мери граниче са озбиљним политичким притисцима да Србија докаже своју приврженост европском путу, али и евроатлантском концепту, каже Миливојевић.

Он сматра да ће посета Донфрид јасно дефинисати три правца притисака на нашу земљу.

Први правац да се изјаснимо око руско-украјинског сукоба на начин који не доводи у питање нашу позицију у односу на западни став и њихову спољно-политичку оријентацију, друго биће у правцу решавања косовског питања, на линији да се очекује наставак дијалога који би требао да доведе до међусобног признања и треће је позиција Србије у региону, да својом политиком и поступањем Србија не доводи у питање стратешке интересе Америке у региону, наводи Миливојевић.

Каже да се посета представника америчке адиминистрације подудара са питањем руско-украјинског сукоба, па тако, истиче, однос према томе постаје врло важан критеријум за америчку политику у односима са трећим државама.

То ће доћи до изражаја и током посете региону, а то нарочито треба подвући када је реч о посети Београду, имајући у виду став Београда и у том смислу треба очекивати одређени притисак, јер је ово сада за америчку администрацију, када је реч о овим просторима, носећи аргумент у спољној политици који дефинише односе према другим земљама, закључио је Миливојевић.


Донфрид и Ескобар ће сутра боравити у Београду, где ће се, како је најавила прес служба председника, од 15 часова  у згради Генералног секретаријата председника Републике, с њима састати председник Србије Александар Вучић.

Они ће потом, до 29. априла, разговарати и са званичницима БиХ, Северне Македоније, Албаније и Црне Горе.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести