Вучић: У наредних месец дана с Меркел

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се у наредних месец дана састати с немачком канцеларком Ангелом Меркел.
vucic
Фото: Tanjug/Kabinet predsednika Srbije

Ускоро очекујем сусрет с немачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину, у наредних месец дана, рекао је Вучић за РТС.

Он је навео да не може ни да потврди ни да демантује информацију да ће одлазећи словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак бити специјални изасланик ЕУ у преговорима Београда и Приштине, наводећи да не би искључио ту могућност, али је истакао да ће та особа свакако бити под снажним утицајем Берлина.

Не искључујем могућност да Лајчак буде изасланик ЕУ

Председник Србије није данас могао ни да потврди ни да демантује информацију да ће одлазећи словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак бити специјални изасланик Европске уније у преговорима Београда и Приштине о решењу питања Косова, али је истакао да не би искључио ту могућност.

Не могу да потврдим ни да демантујем, али не бих искључио ту могућност. Свако ко буде водио разговоре биће под снажним утицајем Берлина. Мислим да сам тиме све рекао, рекао је Вучић за РТС.


Зашто неким странцима смета смањење цензуса

Председник Александар Вучић изјавио је поводом изборних услова да је Србија све предузела у договору са европским парламентарцима и упитао зашто неким странцима смета смањење изборног цензуса.

Ми смо у складу са разговорима са европским парламентарицма, буквално све урадили и испунили, направили додатне демократске норме, које су важне за људе и већу репрезентативност и око смањења изборног цензуса и присуства жена у парламенту. Онда се поставља питање кад неко од странаца пита зашто то мењате - па зашто вам то смета, рекао је Вучић за РТС.

На то питање, каже, нема одговора.

Зашто ти смета смањење цензуса, што ће СНС да добије мање посланика? Или зато што си планирао да се изазове криза у Србији па ти је јасно да ће ово да дестабилизује Србију..., рекао је Вучић.

Он каже да је смањење цензуса ризично за СНС и да не може да смета никоме другом сем онима који не излазе на изборе, па се плаше већег одзива.

Знате ли једну странку која учествује на изборима, па да јој то смета, упитао је Вучић.

Упитан постоји ли нека понуда на столу која би могла да приволи део опозиције да не бојкотује изборе, Вучић је рекао да не постоји и да никада није ни постојала.

Он је рекао да се изборно законодавство у Србији мења три месеца пре избора, подсетивши да је Немачка 2014. године месец дана уочи избора мењала законодавство, по одлуци Савезног уставног суда Немачке, када су рекли да не сме да постоји цензус за европске изборе.

Вучић је рекао да неки неће на изборе зато сто знају да их народ не воли и да би се показало да је "цар го" и да имају малу подршку у народу.

То што су вам тестере бучне и што имате значајну медијску подршку, што сте направили свој медијски картел у којем нико не сме да мисли другачије, јер их одмах етикетирате као издајнике, ђубре, олош, јер у потпуности контролишете блок медија јер се у том систему крећете, то показује да имате страх од народа, рекао је Вучић и додао да се то десило и посланици ДС Гордани Чомић, која је поднела предлог измена закона да на изборним листама буде 40 одсто жена.

Он је рекао да су његови претходници, за разлику од њега, у изборној тишини потписивали уговоре са Фијатом и да су све што су радили себи опростили, а другима не могу да опросте ни оно што је наслеђено од њих.

Они су овде у новогодишњим страначким емисијама имали већи простор него што има СНС, а сви заједно су од СНС мањи шест пута, рекао је Вучић.


Он је навео да је Лајчак искусан, веома образован и интелигентан човек, који има изузетну сарадњу с Берлином.
Упитан да ли мисли да ће и даље главну реч у преговорима водити Берлин, Вучић је рекао да и даље то мисли, на основу информација које има.

Блиц данас пише да ће Лајчак бити специјални изасланик, позивајући се на дипломатске кругове у Берлину.

Не исључује могућност сусрета с Куртијем

Вучић није данас искључио могућност сусрета с Аљбином Куртијем и додао да је добра вест што Курти размишља о укидању такси.

Вучић у јутарњем дневнику РТС рекао да би "било би добро да седнемо да разговарамо".

Важно је да се укину таксе, да може да се разговара. Курти мора да погледа и да разуме да ствари нису тако једноставне и како му изгледају када седите у опозицији и можете да причате без икакве одговорности, рекао је Вучић.

Он је истакао да је најава о укидању такси вазна, јер су оне у кратком временском периоду донеле толико штете, наводећи да ће бити потребно много времена да се од њих опоравимо.

Вучић је рекао да би укидање такси било очекивано и да би то много значило због снабдевања Срба и напретка економије.

Упитан да ли може да седне за што с Куртијем упркос претећим порукама Београду, Вучић је рекао да је он избор албанског народа и да ми не можемо одређивати ко је предсатавник албанског народа, као што се не може доводити у питање ни то ко је изабрани представник српског народа, Српска листа.

Вучић је указао да су Куртијеве приче о геноциду сумануте, или то да ће се наоружавати, али да то неће уплашити Србију.

Нема ништа од тога, ви радите свој посао, ми ћемо свој, поручио је Вучић.

Он је додао да је поносан на то да у последњих осам година нисмо имали ратне сукобе, вец петопструко мање инцидената на националној основи.

Наш циљ је да обезбедимо мир, и да градимо земљу, истакао је председник.

Вучић је рекао да разговора увек мора да буде и да је боље да се разговара јер се тако чува и мир.

Ако немате мир, ништа не може да се учини. Лакше ми је да опсујем неког Албанца или неког другог, али кад подилазите емоцијама људи бићете популарни, али мој посао није да то радим, већ да размишљам о томе шта сутра, рекао је Вучић.

Додао је да је зато водио рачуна о томе да не изговара тешке речи у случају Хрватске, БиХ, Црне Горе...

Упитан шта значи систем економског и политичког реципроцитету, Вучић је рекао да Курти мора да пронађе нешто што ће понудити свом народу.

Он принципом реципроцитета хоће да каже да су држава једнако као и Србија. Ми не можемо да уводимо принципе реципроцитета, јер не сматрамо Косово државом. А плашим се да би то било лоше за њих, рекао је Вучић.

Он каже да постоји много проблема с КиМ, али да свако потезање неког од тих питања, попут таблица, енергетике, од стране Приштине значи и формирање Заједнице српских општина.

Ако мисле да било шта потежу онда прво и пре свега ЗСО мора да буде у потпуности испуњено, рекао је Вучић.

Некима никако не одговара снажна Србија

Председник Србије истакао је да Србија није, у жељи да сачува свој народ у Црној Гори, прелазила границу ни доброг укуса, нити поштовања суверенитета друге државе, и указао да постоје поједини кругови у Европи и целом свету који никако не желе снажну Србију.


Ове године БДП ће достићи скоро 50 милијарди

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија данас једна од звезда ученика ММФ, и да ће ову годину завршити са укупним БДП-ом од скоро 50 милијарди евра.

Он је истакао да је Србија међу земљама које имају највиши раст у Европи.

Тај раст за обичне људе значи веће плате и пензије, рекао је Вучић гостујући на РТС.

Он је навео да је пре шест, седам година купан БДП Србије био 37 милијарди евра, а да ће ове године бити скоро 50 милијарди.

То је фантастичан напредак Србије, оценио је председник, допајући да људи то неће увек да признају, али да Србија гура напред.

Подсетио је и да је прошла година завршена са приовредним растом од 4,4 одсто и да би били ну прве две европске земље по расту да нисмо имали таксе из Приштине.


Постоји перфидна игра појединих кругова у Црној Гори, али и дела међународне заједнице. Када се год нешто дешава ти кругови окривљују Србију. Не желе снажну Србију, а када виде да Србија јача и иде бржим кораком кажу да је неопходно да се заустави, рекао је Вучић гостујући у јутарњем програму РТС.

Указао је да је Србија остварила значајан економски напредак, и да је то био црвени аларм некима у Европи који онда, како је рекао, кажу "зауставите Србију иде пребрзо, не треба нам Србија која искаче и зато јој морамо поделити пацке".
Шта год да се догоди у региону ми смо криви. Зато се чују приче да неко жели да руши власт у Црној Гори. Да подсетим из Црне Горе се рушила власт овде, а одавде никада у Црној Гори или БиХ није рушена власт, подвукао је Вучић.

Истакао је да посао није једноставан, да мора да штити свој народ, укаже светској и домаћој јавности шта се дешава, а да не прелази границу мешања у ствари друге државе.

Не пада ми напамет да одлучујем ко ће бити на власти или опозицији, нека то одлучује народ у Црној Гори. Не мешамо се ни у друга питања, подвукао је он.

Вучић је подсетио да је Србија желела да купи Електропривреду Црне Горе и луку Бар, али нам врата нису били отворена, а удео у Електромрежи Црне Горе је купила преко берзе.

Мислимо да можемо у будућности још боље да сарађујемо, само дајте гаранције за оно што мислимо да је право сваког човека у Европи, а то је право на опстанак, али и исповедања вере и цркве у којој се она исповеда, рекао је он.

Каже да за разлику од других Србија води рачуна да се не меша у унутрашње ствари друге државе.

Код нас мало по мало долази неко да нам соли памет. Ми вас молимо за наш народ који је ту зивео вековима, и они нису досељеници од јуче. Зелимо да ту остану да живе на својим огњиштима и да имају право на исповедање своје вере, поновио је он.

Упитан с ким разговара о том питању Вучић је казао да Србија разговара са представницима црногорске државе и подсетио да је у Јерусалиму имао тешке, али отворене разговоре с председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Изразили смо неслагање по питању статуса СПЦ у Црној Гори. Ја сам изнео свој став, а он је говорио о другим елементима. Ја сма изнео бригу за опстанак српског народа у Црној Гори. Постоје разлике виђења и разлике процене како и на који начин су се ствари одигравале у прошлости и око пописа. Неки кругови у Црној Гори желе да се број Срба смањи са 28,73 одсто на испод 15 процената. Наша жеља је да сачувамо свој народ у Црној Гори, истакао је он.

Вучић је нагласио да су захтеви из Београда у сваком тренутку били добронамерни, али разумни и рационални, и да се ради о уобичајеној бризи за сопствени народ.

Коментар Тање Фајон најобичније етикетирање

Коментар европосланице Тање Фајон на изјаву шефа посланичке групе СНС Александра Мартиновића је најобичније етикетирање, изјавио је лидер СНС и председник Србије Александар Вучић.

Европосланица Тања Фајон оценила је јуче као говор мржње Мартиновићеву изјаву у парламенту да она има анимозитет према СНС из идеолошких разлога, али и зато што долази из државе која је била у саставу СФРЈ.

Вучић данас за РТС оцењује да је Фајон Мартиновићу одговорила најобичнијим етикетирањем.

Мартиновић је рекао да она има анимозитет према СНС из идеолошких разлога. Тај део изјаве је апсолутно тачан, прецизан, без и једне рузне реци и увреде. Али је додао несто сто није морао да дода, али што није увредљиво, ни ружно. Додао је да је то и због тога што потиче из једне од бивших југословенских република које су биле у сукобу са Србијом, објаснио је Вучић.

Каже да је те речи Тања Фајон прокоментарисала као уобичајени говор мржње и да је додала да је Мартиновић познат по томе.

Одговорила је најобичнијим етикетирањем. То сто су рекли и једно и друго таман врло прецизно говори, а највише говори о Тањи Фајон, указао је Вучић.

Он је додао да је у европској култури да чујете другације мисљење, али да постоји нека Европа која не прихвата да им се каже нека реч о њима, док они сваког дана кажу ста им падне напамет и колико мисле лоших и ружних реци и етикета о неком другом.

Србија је демократска земља и можете да казете шта зелите, али очекујте и одговор из Србије који ће бити озбиљан, одговоран и у складу с европском демократском традицијом, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести