По доласку у Тирану, Вучић на састанку с Рамом и Заевим

ТИРАНА: У Тирани је у току састанак председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније и Северне Македоније, Едија Раме и Зорана Заева у оквиру иницијативе "мали Шенген".
vucic rama zaev
Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

То је трећи скуп, после Новог Сада и Охрида, посвећен иницијативи чији је циљ уклањање препрека за слободан проток роба, услуга, људи и капитала, коју је покренуо председник Вучић.

Председник Србије је пре два месеца у Новом Саду на тој иницијативи окупио премијере Северне Македоније и Албаније.
На наредном састанку, који је одржан пре месец дана у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе, са циљем да се унапреди инвестициони амбијент у земљама које су укључене у иницијативу.

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније тада су договорили низ мера усмерених на слободан проток робе, капитала, људи и услуга између земаља чланица Иницијативе.

Иницијатива је од почетка отворена и за друге земље региона, али неке од њих имају резерве.

Тројица лидера Западног Балкана ће вечерас око 19 сати у хотелу Рогнер присуствовати донаторском концерту "Никада нећете бити сами".

Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

У суботу ће учесници скупа обићи Драч, где је био епицентар разорног земљотреса који је погодио Албанију крајем новембра, а потом ће бити одржан сусрет лидера Западног Балкана.

Предвиђен је и њихов сусрет с представницима међународних организација и институција, а након тога конференција за медије.

Такође, председник Црне Горе Мило Ђукановић ће, како је потврђено у Подгорици, учествовати сутра на састанку у оквиру трилатералне иницијативе Србије, Албаније и Северне Македоније о тзв. "малом Шенгену".

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел неће учествовати, иако је то раније најављивао албански премијер Еди Рама.

Иницијативу за уклањање препрека за проток роба, услуга, људи и капитала покренуо је председник Вучић, који је пре два месеца у Новом Саду на тој иницијативи окупио премијере Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раму.

На наредном састанку, који је одржан пре месец дана у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе, са циљем да се унапреди инвестициони амбијент у земљама које су укључене у иницијативу.

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније тада су договорили низ мера усмерених на слободан проток робе, капитала, људи и услуга између земаља чланица Иницијативе. Иницијатива је од почетка отворена и за друге земље региона, али неке од њих имају резерве.

На састанку у Охриду био је председавајући Савета министара Денис Звиздић, који је рекао да Сарајево нема дефинисани став о тој иницијативи.

Министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић, тада, није имала позитиван став о иницијативи, јер, како је рекла, Црна Гора не би желела да „мали Шенген" постане нека врста алтернативе за чланство у ЕУ.

Председник Вучић рекао је уочи пута рекао да није немогуће да на састанку учествује и председник Црне Горе.

Рама је позив да учествује састанку регионалних лидера упутио и косовском председнику Хашиму Тачију, који је одбио долазак, наводећи да нече доћи „због препрека Србије у консолидацији државности Косова".

Домаћин новог састанка, албански премијер раније је најавио а ће трећи Самит лидера региона бити одржан у Драчу, али ће, због земљотреса који је недавно погодио Албанију, а посебно Драч, састанак ипак бити одржан у Тирани.

На састанку у Охриду Између осталог је договорено 24-сатно радно време свих инспекцијских служби са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, али и обједињавање и формирање заједничког пакета документације потребног за транзит роба у оквиру земаља чланица иницијативе, по узору на земље чланице ЕУ-а.

Договорено је и да се омогући путовање у ове три земље само са личним картама, те да се радне дозволе признају у све три земље, као и дипломе.

EUR/RSD 117.5020
Најновије вести