Вучић: Србија способна да се носи са свим безбедносни изазовима

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић уручио је данас одликовања припадницима Војске Србије уз поруку да је земља данас спремна да се носи са свим безбедносним изазовима, захваљујући и својој војсци и својој економској снази.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Србија, јака и модерна, своју економску снагу усмериће на додатно јачање безбедности грађана", рекао је председник.

Председник је истакао да су претходни период обележила значајна улагања у одбрамбени систем, те да је материјални статус војске данас нешто бољи, али свакако бољи него икада раније.

"Србија је способна да се носи са свим безбедносним изазовима и зато се свима вама захваљујем, и кажем вам - врло добро", рекао је Вучић на свечаности, која је одржана уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Председник је подсетио да је јуче био Дан Копнене војске, те указао да је сваки дан у 365 дана важан дан за војнике, јер они морају да буду на бранику отаџбине, увек, у сваком тренутку, не бирајући време, тренутак и прилике.

Указао је да се у Колубарској бици, по којој се слави Дан Копнене војске, Србија, у духу своје традиције, бранила и никога није нападала.

Нагласио је да је генерал Живојин Мишић, генијални тактичар, исписао славну историју.

"У знак сећања на наше претке, почетак те битке славимо као Дан Копнене војске, симбол наше победе у Првом светском рату. Ви који сте данас награђени достојни сте потомци наших славних војсковођа, а у исто време на вама је одговорност за будућа поколења српских војника да успоставе моралну вертикалу са херојима Цера, Колубаре, Мораве и Кајмакчалана", поручио је Вучић.

Како је рекао, када говори о бици на Колубари, не може, а да не подсети на једну историјску неперавду.

Наиме, он је указао да је историјски период, који је претходио ослободилачким ратовима 1912-1918. године, био је период реформе српске војске, који су започели краљеви Милан и Александар Обреновић, али и данас заборављен Димитрије Цинцар Марковић, кључна особа за тај значајан процес.

"Он је творац аутентичне српске војне доктрине, човек чији је рад суштински допринео будућем тријумфу у балканским ратовима, али и највећим победама у Великом рату", рекао је Вучић.

Истакао је да је он први стратег устројио српску војску по савременим европским и светским стандардима организовања оружнаих снага и први који је одбацио француску и пруску војну доктрину, направивши од њих амалгам, који је хуируршки прецизно прилагодио менталитету нашег човека.

Основа те доктрине било је јачање одбрамбене моћи која је у сваком тренутку могла ефикасно да се претвори у офанзивну.

Данас, и када на Сретење, али и на Дан копнене војске додељујемо ордење и одликовања, важно је да увек спремно чекамо прави тренутак за контранапад и против пандемије ковида 19, за који верујем да ће ускоро доћи, рекао је Вучић и додао речи упућене одликованима и свим припадницима српске војске :

"А, вама се посебно захваљујем, на улози коју је војска имала од почетка епидемије, а која је била готово пресудна за здравље нације", рекао је Вучић.

Председник је и данас поновио, с поносом, како каже, да је Србија по параметрима економски шампион Европе, а да се до таквих резултата стигло уз много одрицања и напора.

"Наш посао је да служимо Србији", закључио је Вучић.

Председник је данас уручио четири златне медаље за заслуге и шест златних медаља за ревносну службу припадницима Министарства одбране и Војске Србије, по основу Указа о додели одликовања поводом Дана државности

На свечаности је истакнуто да није потребно посебно наглашавати значај Војске Србије, као институције која има највеће поверење грађана, али да треба с времена на време подсетити на значај који имају појединци чији је дугогодишњи рад допринео боље функционисању система и безбедности државе и грађана.

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести