Вучић посетио београдску Хитну помоћ која годишње спаси један градић

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић посетио је Градски завод за хитну медицинску помоћ, где је разговарао с руководством те здравствене институције која годишње обави скоро 100.000 интервенција и спаси један мали град.
v
Фото: Tanjug

Посета је прилика да директор Хитне помоћи Горан Чолаковић упозна председника са детаљима изградње, реконструкције и доградње објекта у оквиру комплекса Градског завода за хитну медицинску помоћ.

Председник је у разговору с министром здравља Златибором Лончаром и директором Завода упитао да ли људи из здравства осећају бар мало када се повећају плате.

Рекао је да у свим областима у здравству морају бити повећане плате, како би задржали људе код нас.

Вучић је указао да и у социјалном сектору треба повећати плате.

Такође је, говорећи о едукацији из ургентне медицине, указао да смо изгубили много људи, јер нисмо могли да укажемо прву помоћ, нисмо имали средства за заустављање крви као неки други.

Према његовим речима, ургентна медицина мора да буде дигнута на највиши ниво.

Градпначелник Београда Зоран Радојичић је рекао да се реконструкција одвоја уз помоћ ИПА фондова и Града Београда, да би требало да почне у првом делу 2020. године.

Санација тог објекта планирана је у три фазе. У првој фази биће изграђен потпуно нови блок А, блок Б се делом дограђује и делом обнавља, док је за трећи блок – блок Ц планирана реконструкција.

Зграда Хитне помоћи, од када је изградена шездесетих година, никада није била реконструисана, а број становника у престоници вишеструко је порастао.

Захваљујући пројекту обнове, Београд ће коначно након 60 година добити Хитну помоћ по европским стандардима, која ће моћи да одговори свим потребама грађана.

Планирано је да буде дограђено 6.000 квадрата, што ће укупно са постојеће 2.000 бити укупно 8.000 квадрата. 

С Вучићем и градоначелником, у посети Заводу је и министар здравља Златибор Лончар.

Иначе, Урбанистички пројекат за најављену реконструкцију зграде Градског завода за хитну медицинску помоћ био је на јавном увиду од 1. до 8. августа, а усвојен је прошле недеље.

Како је предвиђено пројектом, објекат блока А ће бити направљен по етажама. 

Приземље је намењено за чување и сервисирање возног парка, први спрат ће заузети едукативни центар, а на другом спрату ће се налазити административна служба.

Како је предвидено, у едукативном центру це се пружати обука специјализантима, а пројектовано је пет учионица, остава за опрему и сала попут амфитеатра за предавања. На другом спрату ће бити смештен административни део са просторијама кол-центра, канцеларијама за директоре, начелнике, стоји у урбанистицком пројекту.

Блокови Б и Ц биће у функцији завода који пружа хитну медицинску помоћ. Сва три блока биће повезана системом ходника.
У плану је да буду изграђена и 52 паркинг-места за санитетска возила, од којих ће девет бити напољу, а остало у оквиру објекта. 

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести