Вучић: Прво решити економске проблеме региона у интересу грађана

ВАШИНГТОН: БЕОГРАД: Ако хоћемо да решимо политичке проблеме у региону морамо прво да решимо економске, јер треба да приближимо становништво, да подигнемо ниво економске одговорности, а самим тим и животни стандард грађана, главне су поруке председника Србије Александра Вучића са регионалног самита, према саопштењу његове Прес службе.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео
У саопштењу се наводи да је он данас учествовао на видео самиту, који је за лидере западнобалканске шесторке организовао вашингтонски Атлантски савет, како би разменили мишљења о актуелним темама попут практичних акција којима би регион Западног Балкана могао заједнички да настави борбу против Цовид-19, као и о могућностима даљег регионалног економског развоја.
 
Председник Вучић је поздравио одржавање видео конференције и предлог закључака.
 
"По први пут нема велике политике. Све се своди на економију“, поручио је Вучић, а саопштила је прес служба председника.
 
Вучић је представио пројекте који су од значаја за регион, уз напомену да је од кључног значаја да сами радимо на њиховој реализацији, како бисмо показали зрелост и самосталност, као и способност да будемо поуздани партнери Европске уније.
 
„Не би требало да потцењујемо сопствене снаге, снагу свега онога шо је у нашим рукама у региону, већ треба са учинимо све што можемо да изградимо истинско поверење“, рекао је он.
 
Учесници видео самита су се сагласили да је неопходно да се убрза слободно кретање роба, услуга и људи у региону, уз уклањање препрека које спречавају економски раст.
 
Наглашена је и потреба за додатним радом на инвестиционим плановима у циљу привлачења нових директних страних инвестиција у региону са акцентом на инфрастуктурним пројектима и пројектима у области енергетике, те убрзавање примене ангажованих средстава за опоравак од епидемије Цовид-19.
 
Вучић је истакао да је Србија остала доследна и посвећена унапређењу политичке сарадње и добросуседских односа у региону, као и очувању мира и стабилности, што је предуслов за општи напредак свих на Западном Балкану.
 
Учесници видео самита сагласили су се да слободно кретање роба, услуга, капитала и људи представља саму срж европских интеграција, те да је на путу земаља Западног Балкана ка чланству у ЕУ од виталног значаја да се настави продубљивање процеса регионалне економске интеграције уз примену стандарда ЕУ, чиме се цео регион и регионалне компаније приближавају унутрашњем тржишту Уније.
 
Председник је подвукао да Србија, упркос свим потешкоћама везаним за борбу против епидемије, активно учествује у свим регионалним иницијативама, што укључује бројне билатералне или мултилатералне споразуме које су транспарентни и отворени за све.
 
Вучић је истакао да сви лидери Западнобалканске шесторке треба још више да сарађују како би се створили оптимални услови и омогућила већа улагања приватног сектора у региону и у том смислу је са посебном захвалношћу истакао рад Европске комисије и њених партнера на пакету улагања за Западни Балкан, који се очекују до краја 2020. године.
 
Изразио је спремност Србије да у том циљу сарађује са потенцијалним инвеститорима, ЕУ, Европском инвестиционом банком, ЕБРД, Светском банком и америчким корпорацијама за развој, како би се створили оптимални услови за додатне стране инвестиције.
 
Србија, како је додао, има за циљ промовисање квалитетних улагања у свим областима, а која су отворена и инклузивна, транспарентна, економски одржива и у складу са европским захтевима и међународним стандардима и прописима.
 
Учесници видео конференције западнобалканске шесторке су се, како се наводи у саопштењу, сагласили око заједничких изјава.
EUR/RSD 117.5801
Најновије вести