Вучић: Још више ћемо помагати домаћим инвеститорима

ДИВЧИБАРЕ: Држава ће још више помагати домаћим инвеститорима који су зарадили новац у свету и хоће да га уложе у нашу Србију, поручио је председник Александар Вучић на отварању хотела "Црни врх" на Дивчибарама.
vucic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Вучић је захвалио Милошу и Јовану Теодосићу, како је рекао, на том фантастичном улагању вредном 7,8 милиона евра, које ће доћи и до 10 милиона евра.

Хоћу да се захвалим на томе што су уложили огроман новац, напорно су радили, зарадили и уложили у Србију. Толико сам захвалан и поносан на ову породицу што је ово учинила за своју земљу. Могли су да уложе било где у свету, али су се одлучили за своју земљу, рекао је Вучић.

Хоћу да честитам и Расиму, ово је десети велики пројекат за хотеле који помажемо, сви су са више од 800.000 евра. Помажемо јер хоћемо да развијемо инфраструктуру. Што би наши фудбалери ишли у друга места, када имамо дивне Дивчибаре, Врдник, одлчан Златибор. Зато што нам се увек чини да је туђе лепше. Мени ово феноменално изгледа. Ваздух је овде бољи него тамо, казао је Вучић.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Када сте супериорнији не треба исхитрено реаговати

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће Србија умети да сачува мир на КиМ, и додао да, када сте у нечему суперниорнији, не треба исхитрено реаговати.

Вучић је на тај начин одговорио на питање како гледа на то што се Србија залаже за мир у региону, а Приштина наставља са претњама и оптужбама.

Могу, каже, да говоре шта хоће, то, иначе, само показује њихову нервозу, каже председник.

Нагласио је да Србија жели да сачува своју децу, да иде ка Европи, да сарађује са свима, али и да увек будемо спремни да сачувамо наш народ.


Додао је да је први Милош Обреновић увидео значај Маљена и да та планина има посебан значај за Србију.

Како каже, капацитети су дивни, а држава ће преузети на себе пут од Крчмара до Дивчибара, као и телекомуникационе мреже и водоводну мрежу.

Ви обезбедите плацеве и све што је људима потребно по питању инфаструктуре, рекао је Вучић, и додао да ће урадити пут Иверак-Лајковац, како би до Ваљева требало само 45 минута.

Вучић је нагласио да је зато важно да се донесе План развоја Србије до 2025. године и да се убрза његова реализација.

Казао је да ће држава помоћи и да се напреви велики траванати терен за фудбал, као и да ће бити урађен још један са вештачком травом, а да је Фудбалски савез обећао да ће урадити рефлектори.

Како је рекао, Дејан Станковић је обећао да ће ту довести фудбалере Црвене Звезде, уместо да иду на припреме у Словенију.
Вучић је најавио да ће бити урађен од Крчмара до Дивчибара и да ће се стизати за само сат времена до тог центра, као и да ће се урадити потребна инфраструктура, водовод и канализацију преко Канцеларије за јавна улагања.

Председник је најавио и да ће врло брзо почети градња брзе саобраћајнице од Иверка до Лајковца и да ће моћи од Београда од Ваљева да се стигне за само 40 минута.

Како је рекао, Конрад Хилтон, власник ланца чувених хотела, је рекао да може да се буде успешан ако ради сваког дана напорно и да је важно без обзира на грешке да се борите и устајете.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Помоћи ћемо да се врати тешко стицан углед Крушика

Помоћи ћемо да Крушик врати тешко стицан углед, рекао је председник Србије и најавио да ће ускоро бити одржан састанак са представницима свих фабрика наменске индустрије, којима ће помоћи, укључујући и Крушик.

Вучић је, након отварања хотела на Дивчибарама, упитан за коментар изјаве Александра Обрадовића да се "на Крушику види анатомија једног режима", те какво је тамо заиста стање, рекао да је против те компаније вођена "језиво прљава" кампања због које су угрожена радна места Ваљеваца.

Због такве неодговорности и безобзирности ускоро ће, каже Вучић, бити одржан састанак са фабрикама наменске.

Подсетио је да је Крушик 2012. био пред гашењем, да је било три пута мање радника, и да није постојао нити један озбиљни производни погон.

Потом је, каже, нешто урађено за ту фабрику, а сада су је, кампањом и таквим изјавама, вратили уназад.

Тврдње о Крушику, потакнуте одавде, стигле су управо из земље из које су, седам дана касније, отишле минобацачке ракете у Емирате, а то је производ који се прави у Крушику.

Коме да продамо нешто из Крушика, када ко год укуца то име може да чита само о прљавој кампањи. Од свих кривичних дела која су наводили остало је, како смо видели, само да ме је Небојша Стефановић лагао, казао је он.

Вучић је нагласио да ће држава морати да се бори и да је уверен да ће поново дићи на ноге „Крушик“.

Упитан за планове за Ваљево реако је да ће се радити брза саобраћајница Лајковац-Ваљево и да ће машине ускоро изаћи на терен.

Осим тога мораћемо од болнице, инфраструктуре, да радимо на довођењу још једног велик инвеститора, као што ћемо морати у Пожаревац и Кикинду, али и друга места. У Ваљево морамо да доведемо веома озбиљног инвеститора, нагласио је он.


Ко хоће нек изађе,ко неће - и не мора

Вучић је поручио опозицији да ко жели да изађе на изборе може да изађе, а ко не жели да не мора.

На питање новинара како коментарише предлог Зорана Живковића лидерима опзиције да се предомисле по питању бојкота, да за Нову годину кажу да су се шалили и да ће заправо изаћи на изборе, јер имају шансу да на изборима добију 60 посланичких места, Вучић је запитао - "како само 60, кад лидери опозиције тврде да убедљиво побеђују?".

Зар није народ сит ''диктатуре, злочинца, убице и великог издајника и лудака''? Не постоје придеви и именице које нису употребили да би погрдно описали оно што радим. Шалили се или не, нека они раде свој посао. Хоћете на изборе - хоћете, нећете на изборе - нећете, поручио је Вучић.

Додао је да за разлику од њих власт хоће да изађе на изборе:

"Ми на изборе хоћемо и знамо да ће то за нас да буде тежак посао, јер избори су лаки само за оне који губе, док су за оне који желе да побеђују и да воде земљу избори увек врло тешки".


Можда сам ја луд, али Србија је у врху по стопи раста

Можда сам ја луд, али Србија је у врху Европе по стопи раста, рекао је председник Александар Вучић коментаришући то што је Драган Ђилас на Твитеру објавио вест о његовој (Вучићевој) изјави новинарима у Тирани, уз коментар: "Луд".

Србија, такође, четврту годину има суфицит у буџету, плате су, иако недовољно велике, највише у историји, уз више километара аутопутева и пруга у претходних 40 година...А, можда сам луд и због тога што немам 619 милиона евра..., рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише изјаве да је "Нада Топчагић слика и прилика његовог режима", Вучић је рекао да је то "слика и прилика поправљања глупости које су неки раније оставили".

Нада Топчагић је, иначе, једна од грађана које су преварили инвеститори који су градили станове у Београду.

Он је рекао да се заправо ради о "застрашујућој" заоставштини бивше власти, те да грађанима који су преварени, попут певачице Топчагић, треба помоћи у оквирима закона и, наравно, не државним новцем.

О чему се ради, објаснио је на следећи начин:

Дирекцији за грађевинско земљиште у Београду је дуговано чак 12 милијарди динара, јер су се они договарали са својим, иначе, полулажним инвеститорима, тако да је било довољно да дају личну или меницу фирме, као гаранцију за исплату пуне цене за плац. Некада су плацеви узимани од града, некада од приватних лица, рекао је Вучић.

Они би, каже, затим на тим плацевима изградили станове, наплатили их, зарадили, а онда би рекли да у фирми, са којом су почели, они лично на своје име немају ништа, јер су све пребацили на рођаке, па људи од којих су купили плац - остају без динара.

То је био један од случаја са Надом Топчагић. И у том случају сам, као и за било ког другог, то рекао, јер је мој посао да се људима помаже, у складу са законом, а не да им се одмаже, рекао је Вучић.

Додао је да су те ствари решене, као и случајеви кредита индексираних у швајцарским францима, те данас нема ни динара дуга Дирекцији за грађевинско земљиште Београда, јер сад не може да се гарантује само личном или меницом и фирме.

Нада Топчагић је иначе рекла за Прву тв да је њен проблем решен уз помоћ председника.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести