Вучић: Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске?

БЕОГРАД: Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске и како се то догодило, упитао је председник Александар Вучић поводом годишњице "Олује", коју Хрватска слави као победу у оквиру "домовинског рата", а не као протеривање Срба са територија на којима су живели.
vucic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Наш је задатак да то никада не заборавимо и да то на одстојанствен и озбиљан начин обележавамо. Да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо, поручио је председник Србије.

Упитан о изјави хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да би желела да присуствује концерту у Сплиту Марка Перковића Томпсона, који је познат по усташким и антисрпским песмама, на годишњицу Олује, Вучић је констатовао да је то у Хрватској радостан дан, док је за нас један од најтужнијих дана у савременој спрској историји.

Ми ћемо га пети пут обележити како доликује, заједно са Републиком Српском, и поносан сам на то, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је истакао да се погледи Хрватске и Србије на прошлост разликују, али да, без патетике, може да изнесе неке податке и да, заправо, тиме упути питање страницма.

Србија жели најбоље односе са Хрвартском и наставиће да их гради, рекао је Вучић али је затражио објашњење за чињеницу да је по попису 1991. године у Хрватској било 582.000 Срба и 106.000 Југословена, односно укупно око 650.000 Срба, а да их је 2011. било 184.000.

Изразио је уверење и да ће Срба на попису 2021. бити мање од 150.000.

Где је нестало 500.000 Срба?, упитао је председник Србије.

И да кажете да су људи отишли ''трбухом за крухом'', да их је тако отишло 100.000, где је нестало 400.000 људи? Како ћете то да објасните, како се то догодило?, запитио је Вучић.

Тешко је, каже, то објаснити и то је тешка рана Срба, са којом морају да живе.


Само чекам да чујем да Грачаница није Милутинова...

Покушаћемо да заштитимо Српску православну цркву на Косову и Метохији, њену имовину и светиње, поручио је Вучић.

На питање може ли Србија да учини било шта да спречи отимање српских светиња на КиМ, а поводом последњег случаја служења католичке мисе у православној цркви Светог Николе на Новом Брду, Вучић је констатовао да то чак није ни злоупотреба вере, већ посао за Еулекс и међународне организације.

Председник је навео да је и у Бриселу, током преговора, инсистирао на томе да, шта год да буде, мора званично да пише СПЦ Београд, да би се спречило да се на КиМ спроводе идеје прављења неке нове православне цркве, као што се, каже, данас дешава у Црној Гори и на неким другим просторима.

Покушаћемо да заштитимо СПЦ, њену имовину, светиње и све друго, а на међународној заједници је да нам то објасни, истакао је Вучић.

А, онда ће се, примећује, чути цудесни коментари како би Албанцима требало да припадну Дечани, како су то градили Гаши...

Само чекам да за Грачаницну чујем да није краља Милутина, него неког од великих албанских јунака..., рекао је Вучић.


Вучић је позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике, да дођу сутра у Крушедол, где ће бити обележена годишњица "Олује", да одају пошту настрадалим Србија, науче децу шта се тамо заиста десило, како тај ужасни злочин никада не буде заборављен.

Он је навео да је поносан на Крајишнике који су избегли у Србију и да им је захвалан на томе сто су својим радом и трудом од Србије направили лепшу земљу, и што су увек Србију волели више од свега.

Једно је неспорно - Русија нас није бомбардовала

Председник Србије рекао је, поводом твитер полемике Раде Трајковић из СзС и руског амбасадора о улози Русије током догађаја1999. године на Косову и о Хуманитарном центру у Нишу, да не разуме хистеричну кампању лидера СзС против Русије и подсетио да нас није Русија бомбардовала.

Не волим да стајем на страну страних амбасадора јер је мој посао пре свега да штитим наше држављане, али морам да признам да никада нисам разумео хистеричну кампању појединих лидера СзС против Русије. Русија Србију 1999. године није бомбардовала. Да ли смо се ми тада надали нечем вишем од Русије...? Ипак, Русија није учествовала у бомбардовању, рекао је он.

Такође је нагласио да је ноторна лаж да је Хуманитарни центар у Нишу претворен у војну базу.

То је апсолутна лаж и ту је Боцан-Харченко у праву, али то је једна у низу свакодневних лажи лидера СзС или ''1 од 5 милиона, закључио је Вучић.

Помоћи ћемо у санирању штете од града

Председник Александар Вучић изјавио је да ће се помоћи пољопривредницима који су претрпели штету од града токо јучерашњег и јутрошњег невремена.

Вучић је, током обиласка радова на београдском Тргу републике, изразио задовољство што је киша престала да пада, пре свега звог грађана у унутрашњости земље, који су претрпели штету.

Видећемо како да помогнемо у санирању штете од града, подвукао је Вучић.

Он је констатовао да је, срећом, малина већ обрана, али да ће невреме оставити проблеме на засадима за следећу годину.

Али, видећемо како да, са новим садницама, Министарство пољопривреде помогне пре свега, малин и свима који су претрпели велика оштећења јуче и јутрос, поновио је Вучић.

Невреме праћено градом захватило је јуче после подне Драгачево и Гучу, пожешки и ариљски крај, као и Краљево и Крушевац.

У општини Блаце проглашена је ванредна ситуација где су без струје остала скоро сва села, а град уништио летину. 

Чист сам као суза, деловао сам у складу с "њиховим Уставом"

Рекао сам истину, чист сам као суза и деловао сам у свему у складу са "њиховим Уставом" и законима, рекао је Вучић и објаснио да је скинуо ознаку државне тајне са докумената о прислушкивању у складу с уставним овлашћењима.

Свима којих се прислушкивани разговори тичу тражио је, истиче, и добио одобрење да их изнесе у јавност, а све накнадне коментаре опозиције на ту тему сматра лицемерним и покушајем да прикрију чињеницу да су они прислушкивали њега, а не он њих.

Вучић је, након обиласка радова на Тргу републике, на питање новинара да ли је скандалозно и срамотно, као што пишу поједини медији, што је прочитао државне тајне и да ли је то по закону, указао да је да је, када је одлучио да скине ознаку тајности са докумената, то одлучио на основу права које има по Уставу и закону, и да је то учинио само за документа која се тичу њега лично. 

Истакао је да је донео одлуку у складу са законом и чланом 26. 


Тадић у Председништву имао део приватног прислушног центра 

Борис Тадић се састајао са страним обавештајцима, ангажованим на различитим позицијама у амбасадама, много више него ја, а у Председништву је имао део приватног прислушног центра, рекао је председник Александар Вучић. 

На питање новинара да прокоментарише изјаву Бориса Тадића да се, док је био опозиција, састајао са обавештајцима, Вучић каже да је то неистина.

Тадић, наравно, говори неистине. Ја сам се састајао са људима који су први секретари. Нисам био председник странке и то је био мој ниво - при секретари или заменици амбасадора. Тајне службе понекад могу да тумаче да су они припадници обавештајних служби. А није Тадић тај који то одлучује, рекао је он новинарима у Београду.

Очигледно је, додао је Вучић, да је Тадић о томе одлучивао.

Треба да се стиди својих речи, јер се са њима састајао много више него ја, и још је све то пратио из приватног прислушног центра, који је имао делом у згради Председништва, па је потом исељен на сплав који је водио Тадићев рођак, навео је Вучић.

Како каже, Тадићев "уплашени израз лица" показује да страхује да неко не открије шта је све радио.

Видели сте његов уплашени израз лица, уплашен из неких других разлога. Питајте њега за разлоге... Зато што брине да ће неко да открије шта је све радио по том питању, рекао је Вучић.


Ја сам једини изабран непосредно. Донео сам одлуку на основу њиховог Устава и закона. Имам право да скинем ознаке тајности било ког степена за акте које сматрам да су од јавног интереса, објаснио је председник. 

Вучић је рекао да никога није оштетио објављујући документа, и да је све обавестио да ће изговорити њихова имена, те да оне, које није добио, није ни помињао. 

Одбацио је критике опозиције, која је кренула с причама да их неко прислушкује, рекавши да измишљају ствари полазећи од себе. 

Говоре о урушавању институција, а које институције нису урушили у њихово време. Од војске до СПЦ...Слали су податке из БИА како је неки владика педофил или не. Ја, када се не слажем са владикама, одем и кажем им то на Сабору СПЦ, поручио је он. 

Указао је да је ранији режим уништавао све наше службе и институције, али и институт слободног окупљања и протеста. 

Каже да га опозиција напада, јер брину шта може да изнесе још у јавност, са чега још може да скине ознаку тајности. 

Ја то нисам радио, ни посредно, ни довикујући или шаптајући новинарима како да то објаве, како сазнају нешто. Урадио сам ово само да покажем о каквим лажовима је реч, рекао је он. 

На тврдње да је имао контраобавештајну заштиту 1995, Вучић је опозицији поручио да се зна у чијим је рукама била служба у то време, у рукама Милошевића и његових сарадника, и ниједну другу партију нису третирали. 

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Нека се утврди ко је све прислушкивао

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је апсолутно отворен за то да се утврди ко је све прислушкивао у Србији.

Спреман сам и за оно што је тражила Демократска странка Србије да се утврди ко је све прислушкивао. Апсолутно сам отворен за то, рекао је Вучић новинарима.

Војислав Шешељ није својевремено говорио истину када је рекао да му је Вучић у Хаг доносио транскрипте разговора између Бориса Тадића и Томислава Николића, рекао је, али је иронично приметио да ТВ Н1 поклања пажњу Шешељу, па макар то биле његове речи од пре 11 година:

Рачунам на Н1 да увек подржава све што каже Војислав Шешељ и да највеће поверење има у његове речи. Овде је реч о изјави од пре 11 година и Н1 сада извлачи оно што је Шешељ говорио пре 11 година. Није Шешељ рекао истину, нити је могуће купити за 35.000 било какав прислушни уређај и прислушкивати председника Републике. Покушајте то да урадите, па ми то покажите, рекао је он.


Када сам показао шта су урадили, ниједна невладина организација и медиј није рекао ''је л`то могуће, да су се дрзнули, пратили и прислушкивали Вучића'', а да данас кажу прислушкује их неко. Нико не прислушкује ни Ђиласа, ни Јеремића.

Суштина је у томе да када их ухватите у лажи они пређу на другу причу која је само њима интересантна, рекао је он. 

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Против вербалног деликта: Важно да се говори слободно

Упитан за коментар о предлогу једне посланице да се поново уведе вербални деликт, Вучић је истакао да ће увек да буде против тога, јер је, каже, његов принцип да се бори речима и зато је против сваког вербалног деликта и ускраћивања права на другачије мишњење, реч и окупљање.

Важно је да људи говоре све што мисле, како год хоће и како хоће, рекао је Вучић.

Он је додао да нико не може да промени истину коју он говори, а да је то управо највећи проблем дела опозиције.


Рекли су да сам на мерама због веза са криминалцима, а БИА никакве такве информације нема. Погледао сам и закључке и не видим поминање криминалаца, помиње се једино Бојан Пајтић. Ја сам мислио да је реч о Петру Панићу, дугогодишњем шефу обезбеђења код радикала, па да ме због тога повезују с тим круговима. Али они су на основу општег говора који је одржао Шешељ покренули саслусасње како би пратили разговоре између мене и Шешеља који је био у Хагу, објаснио је он. 

Вучић је рекао да то показује у колико лицемерном друштву живимо и како се неки праве да не разумеју шта је демократија, и шта треба чинити да она функционише.

Рекао је да је „чист као суза“ и да они треба добро да размисле да ли и они јесу. 

Задовољан сам свиме што сам радио, додао је он указујући да су и Горана Весића окарактерисали као екстремисту само што је изашао из странке. 

Радимо више него икад

Председник Александар Вучић обишао је радове на Тргу републике, који нису прекинути ни по киши, те најавио да ће радови бити завршени 1. септембра, а Трг - прелепо место, какво Београд заслужује.

Председник је поделио с новинарима утиске о будућем изгледу централног београдског трга, који ће личити на сличне у страним престоницама, а посебно је био задовољан квалитетом радова и материјала који је употребљен.

На Тргу су, наиме, постављене гранитне коцке, тешке 25 килограма, које су, како му је пренео један од радника, Стојан, 78-годишњак родом са југа Србије, који, каже, 60 година поставља коцке, готово вечне, одличног квалитета и могу да издрже велику тежину.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Председник је истакао да се много ради у престоници, чини се више у последњих годину дана него у последњих 20-30 година, али ће држава морати да помогне да се и у неким другим градовима, попут Ваљева, Пожаревца, Ужица, Кикинди уреди инфраструктура, улепшају ти градови и привуку туристи.

У тим градовима, приметио је, нема још довољно инвестиотора, чији би новац помогао, али ће помоћи Република.

Такође, напоменуо је да ће морати да се ради равномерно и у свим београдским општинама.

Вучић рекао је да зна да радови сметају људима, за месец, два или три, али да се радови одвијају највише у јеку грађевиснке сезоне.

Изнео је податак да је 2012. године у Србији било 1.530 јавних градилишта, а данас их је више од 40.000.

Посебно сам поносан како изгледа Београд, када видите како напредује КЦС, па видите гради се Скy лине, друга кула Ушће, Београд на води..., рекао је Вучић.

Он је додао да му је драго што сада све више људи подржава реконструкцију Трга и подсетио да је слично било и када је почела изградња Београда на води.

Тај пројекат је, каже, у почетку подржавало свега 27 одсто грађана, а данас је тај проценат порастато на 67.

Али, такви смо ми, Срби. Неповерљиви према свему новом, али кад видимо како ствари иду, имамо другачији однос, констатовао је Вучић.

Он је најавио да ће у септембру бити отворен Булевар Вудро Вилсона у Београду на води, пре него што крену радови на Савском тргу, где ће бити постављен величанствен споменик Стефану Немањи, као и да ће Карађорђева улица бити завршена 1. септембра.

Вучић је рекао да ће на Тргу после реконструкције бити много цвећа, као и 27 нових стабала.

Такође, биће постављене и такозване смарт клупе, са бежичним интернетом, соларним пуњењем, пуњачима за мобилне телефоне.

Вучић је напоменуо да је у протеклом периоду обновљено 495 фасада, те да се ове године ради чак 73 фасаде у Земуну.

Све је лепши град и све више туриста привлачимо, констовао је Вучић.

Председник је, током обиласка, запазио и групу кинеских туриста, којима се обратио речима:

"Здраво, браћо Кинези. Добродошли у Београд".

Вучић је радове обишао у друштву градоначелника Београда Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића и других градских функционера.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести