Вучић: Истинско пријатељство између Србије и Египта

БЕОГРАД: Председници Србије и Египта, Александар Вучић и Абдел Фатах ал Сиси разговарали су у четири ока нешто дуже него што је било предвиђено, а након тог разговора уследио је састанак делегација две земље.
е
Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Делегације предводе Вучић и ал Сиси, а председник Србије је на почетку тог састанка рекао да жели да се продубе сарадња и пријатељство Србије и Египта.

"Осетили смо истинско пријатељство према нашој земљи, а надам се да сте и ви осетили наше искрено пријатељство", рекао је Вучић.

Навео је да су разговарали о важним темама и договорили да две владе и министри обе земље раде даље на свим споразумима, као и на уговору о слободној трговини.

"Зашто бисмо куповали скупље, када можемо без царина", констатовао је Вучић и додао да разговарали о сарадњи у областима пољоприведе, војске и здравства.

Међу министрима који присуствују састанку су Бранко Ружић, Маја Гојковић, Никола Селаковић, Ирена Вујовић, Бранислав Недимовић, Татјана Матић, док египатску делегацију представљају министар спољних послова Самих Шукри, министарка трговине и индустрије Невин Гамеа.

После састанка делегација, председник Србије Александар Вучић уручиће египатском председником одликовање, а Вучић и ал Сиси ће потписати Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства између Србије и Египта и присуствовати потписивању још 12 споразума о сарадњи између две земље.

Након потписивања споразума, планирано је да се Вучић и ал Сиси обрате медијима.

За данас је планирано и да се одржи Српско - египатски бизнис форум, а привредницима две земље ће се на отварању обратити председници Вучић и ал Сиси.

Вучић и Сиси потписали декларацију, параф на јос 12 споразума

Председници Србије Александар Вучић и Египта Абдел фатах ал Сиси, потписали су данас Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства између Републике Србије и Арапске Републике Египат.

У присуству двојице председника, потписано је још 12 споразума о сарадњи, међу којима и програм сарадње између Владе Србије и Владе Египта који су потписали први потпредседник Владе Србије Бранко Ружић и египатски министар спољних послова Самих Шукри.

Ружић и Шукри потписали су и Извршни програм у области образовања између две владе.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић потписао је са Шукријем Меморандум о разумевању између влада две земље у сарадњи у области пољопривреде.

Програм сарадње у области културе и уметности између египатске и српске владе потписали су министарка културе и информисања Маја Гојковић и министар Шукри, као и Меморандум о разумевању између Филмског центра Србије и Египатског филмског центра Министарства културе Египта.

Меморандум о разумевању између Министарства заштите животне средине Србије и Министарства животне средине Египта о сарадњи у области животне средине потписали су министар Шукри и министарка Ирена Вујовић.

Меморандум о разумевању о међусобном укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша потписали су шефови дипломатија две земље Никола Селаковић и Самих Шукри.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и министар Шукри потписали су Меморандум о разумевању о сарадњи Радио – телевизије Србије и Националне медијске управе Египта, док су директорка Музеја афричке уметности у Београду Марија Алексић и министар Шукри потписали Меморандум о сарадњи између Музеја у Београду и Националног музеја египатске цивилизације у Каиру.

Меморандум о разумевању о сарадњи Развојне агенције Србије и Управе слободних зона – ГАФИ о јачању билатералних инвестиционих односа потписали су директор Развојне агенције Србије Радош Газдић и министар Шукри, а њих двојица ставили су и параф на Меморандум о разумевању између РАС-а и Агенције за мала и средња предузећа Египта.

Директорка Института за стандардизацију Србије Татјана Бојанић и египатска министарка трговине и индустрије Невин Гамеа потписали су Меморандум о разумевању између Института за стандардизацију Србије (ИСС) и Египатске организације за стандардизацију и квалитет (ЕОЦ) – „Сарадња у области стандардизације и информисања“.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести