Вучић: Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

БЕОГРАД: Борићемо се чврсто и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, али за нас нема срећног решења, рекао је председник Србије Александар Вучић.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Он је истакао да се не може очекивати да ће велике силе и кључне земље променити свој став о независности тзв. Косова, те став да нема промене граница садашњег Косова у односу на Србију.

То је, истакао је Вучић за Прву тв потврдио и Жозеп Борел.

Пред нама је шест месеци тешке политичке борбе за наше националне интересе на КиМ и за права нашег народа тамо.

Председник је рекао да очекује да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак одмах после избора 21. јуна дође у Београд и Приштину.

Очекујем и разговоре са Ричардом Гренелом, и са свима који се интересују за решавање питање КиМ, рекао је Вучић.

Ипак, истиче, за нас ту "нема срећног решења”.

Како год да буде решење, Београд не може да буде нарочито задовољан, понавља председник Србије и додаје да лагањем или варањем људи не би ништа могао да постигне.


Добра одлука Приштине да се укину мере забране трговине

Председник Србије Александар Вучић поздравио је одлуку Приштине да укине све забране трговине с Београдом.

Вучић је, поводом одлуке привремених власти у Приштини, рекао да верује у снагу српске економије, наших компанија и да се може успоставити добар бизнис однос Срба и Албанаца, од којег и једни и други могу имати велике користи.


Шта да радим (што Срби то не воле да чују). Да их лажем да ћемо да добијемо излаз код Валоне, а да ћемо у Елбасану не знам шта да радимо…. Да ће у Качанику да дочекају српску репрезентацију када нешто постигне…, упитао је Вучић.

Додао је да његов посао, као председника Србије, није да обмањује људе.

Није суштина моја судбина, већ судбина КиМ, Србије и народа

Није суштина моја политичка судбина по питању Косова, како то мисли опозиција, суштина су наши национални и државни интереси на Косову и судбина нашег народа, поручио је председник Србије.

Вучић је за Прву тв указао да, на жалост, не можемо у Србији да постигнемо консензус:

”Јер, неки чекају да ће Вучић да се саплете око Косова као да су оставили у аманет златну уштеђевину. Чекамо да се склони Косово као терет, па ћемо ми да га склонимо", сажео је Вучић став опозиције по питању Косова, као да је реч о дневно политичком питању, а не националном и државном интересу“.

Вучић је указао да је јуче после дугог времена слушао изборне блокове политичких противника, да чује шта мисле по питању КиМ, а да је чуо о краљевима, који треба да дођу, иако није чуо који, као и како треба да укинемо паук возила, да се вратимо на 1891. годину...

Наш посао је да будемо озбиљни и одговорни, да народ не лажемо и да се чврсто и снажно боримо за интересе народа. Борићемо се за наше нациналне и државне интересе и наш народ на КиМ. Борили смо се у немогућим условима, нагласио је он, подсетивши на околности које су постојале од Прве призренске лиге, па до једностраног проглашења независности.

Људи треба да имају у виду шта је то што смо наследили и каква је ситуација у којој смо морали да се налазимо и сачувамо све што је могуће, вратимо Косово на и за преговарачки сто, указао је он.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је пред нама шест месеци, до годину дана тешке политичке борбе за наше националне интересе и право нашег народа на КиМ, али и нашу земљу, у којој морамо да се понашамо одговорно, и не повећавамо очекивања грађана, али уједно да будемо довољно чврсти и јаки да знамо шта може, а шта не.


Тачија није брига за ЕУ, узда се у САД

Председник Александар Вучић рекао је, поводом изјаве Хашима Тачија да не жели да преговара под посредовањем Мирослава Лајчака, да је Тачи тиме хтео да поручи: „Баш ме брига за ЕУ, живела САД", односно да се узда у Америку.

Примећује да, иначе, ми нисмо у позицији да тако нешто кажемо, а да не уследе критике:

Замислите нашу позицију и да ми то кажемо. Можете да мислите како би изгледали и колико текстова у свим медијима би било против ''зликовца Вучића'' и грозне и одвратне Србије, а како је дивно демократско Косово, рекаоје Вучић и додао:

Нисмо у једнаким позицијама и то нема везе са личним угледном, већ с чињеницом да је Косово њихово чедо. Они могу да ураде шта хоће, а ми не, нагласио је он.


Вучић је, у "Јутру" ТВ Прва, казао да очекује притиске у наредном периоду, јер се мора имати на уму да је Косово чедо запада.

Није у питању став Приштине да морамо да их признамо, већ то што они неће вршити притисак на њих јер је то исто што занима и њих чије је чедо Косово. Приштина је послала безброј негативних порука, бесмислене ствари су направили, али они су њихово чедо. Имам троје деце, могу да ураде било шта, могу да будем објективан па да их критикује, али ћу их увек волелти највише. Они су у колевку ставили Косово, подизали, да је дете мало поодрасло почело да чини нестаслушке. Нису Албанци створили ентитет већ Американци, Немци и остали, објаснио је он.

Вучић је казао да морамо увек имати то у виду, као и неповољну структуру становништва на Косову по нас.

”Морамо да се боримо у чудним околностима, чувамо мир и стабилност, и уједно обезбеђујемо напредак наше државе и нашег народа. Нису то лаке ствари".

Заблуда је мислити да ће своје одлуке у вези Косова променити САД, Немачка и Француска.

Што се тиче решења по примеру две Немачке, Вучић каже да када се неки обрадују на то не разумеју шта то значи.

Они кажу Косово у садашњим границама, границама непроменљивим према Србији. Зато нисам разумео радост неких, констатовао је он додајући да често волимо нешто наивно да тумачимо.

Најмањи проблем срушити мене, резултате неће срушити

Председник Александар Вучић изјавио је да је његовим политичким противницима важнија његова, Вучићева, лична или политичка судбина од кључних државних питања за Србију и решења косовског питања и истакао да је најмањи проблем срушити њега, али да неће срушити постигнуте резултате.

Немам проблем с тим да ме сруше, али Србију коју смо градили нико не може да сруши, рекао је Вучић, коментаришући оцене дела опозиције да он неће преживети косовско питање, како год оно буде решено.

Вучић каже да је њему од сопствене политичке судбине важније решење за Косово, положај српског народа на Косову, као и напредак целе Србије.


Нема код мене “танте за кукурику”

Од 2016. године Београд инсистира на једном - да смо спремни да на 90 дана обуставимо кампању за повлачење признања Косова, само уколико Приштина престане са тражењем чланства у међународним организацијама, и то је наша јасна порука, истакао је председник Александар Вучић.

То је танте за танте. Танте за кукурику нема код мене, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Како је рекао, у разговорима од 2016. године постоји само један услов - да нама неће бити потребна кампања за повлачење признања Косова оног момента када Приштина престане да тражи чланство у међународним организацијама.

Обавежите се да не тражите пријем у Интерпол, Унеско, друге организације. Суспендујте те ваше покушаје, и ми ћемо наше на 90 дана. То је јасна порука, коју смо рекли и Гренелу, рекао је Вучић.

Према његовим речима, Приштина то одбија, јер њени званичници сматрају да би то било “одуставјање од њихове државности”.

А, ако они то не желе, не желимо ни ми. Не можемо да уђемо у ринг са обе везане руке…, рекао је Вучић.


Што се рушења тиче, најмањи је проблем да срушите мене, до сада сте рушили земљу, па вам није пошло за руком. Мене да рушите је лако, али нећете срушити резултате које смо постигли, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да грађани Србије разумеју да критизери могу да буду сви и да је то веома лако радити, те упитао шта је то он по питању Косова изгубио што они нису изгубили одавно и да ли је нешто од тога већ враћено или у међувремену стабилизовано.

Десетоструко је мање инцидената на КиМ него што је било раније, десетине мање Срба је прогоњено, избодено ножем него у претходном периоду, а Косово и даље нема столицу у УН, рекао је Вучић и оценио да је Београд знао да чува државне и националне интересе, гурајући и земљу напред.


Заложићу се за велике промене у влади и странци

Залагаћу се за велике промене у влади и странци, најавио је председник Србије и лидер СНС Александар Вучић упитан да ли ће доћи до кадровских промена у влади после избора.

Вучић је, за ТВ Прва, указао да о томе не одлучује сам, већ странка.

Долази до замора људи после осам, пет година. Сви размишљају како ће да иду напред, а нико не размишља да морамо И неким младима да дамо место. Сви причају ''хоћемо младе, нове људе'', али размишљају пре свега ''немојте да дођу на моје место'', истакао је он.

Указао је да најпре треба да се види ко ће да формира владу, ко ће да добије већину на изборима, додајући да није од оних који потцењују вољу народа.

Након тога, указује, залагаће се за значајне промене у влади и странци.

Упитан коме ће овај пут поклонити књигу о Милану Стојадиновићу, коју је након прошлих избора поклонио Ани Брнабић, Вучић је казао да не дели исту књигу два пута.

Поштујем све што је Ана урадила. У људском смислу сам је много заволео. Показала је велику борбеност и љубав према Србији. Али то кога волим нема везе са одлукама ко ће бити премијер. О томе ћемо разговарати када се избори заврше, нагласио је он.

Вучић је поновио да је Брнабић заиста радила и трудила на изузетан начин на чему јој је захвалан.


Додао је да ипак неће да именује људе који су "уништили шансе за Косово", наводећи да то нису само политичари у најближем претходном периоду, већ и Слободан Милошевић, али и све што се дешавало пре, под Брозовим режимом.

Вучић је рекао и да је Војска Србије данас јача десет пута него пре десет година и да је полиција три пута јача него што је била, али да се одбрамбене снаге не јачају како бисмо ратовали, већ како бисмо одвратили друге да нас не нападају.

Јачамо да бисмо одвраћали друге, а не да бисмо замишљали да можемо да се бијемо са пола света. Замерао сам Милошевићу што је могао боље да сагледа ствари у свету, разуме позицију Србије. Овима другима ништа не замерам, они нису имали ни веру у земљу ни идеју, сем да опљачкају земљу и напуне своје џепове, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести