Вучић: Ако буде Париза биће тешко, ако не буде - још теже...

БЕОГРАД:  Ако буде састанка у Паризу, бићемо у тешкој ситуацији, а ако га не буде, бићемо у још тежој, оценио је председник Александар Вучић.
1
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

"Ако га не буде, бићемо у још већем глибу, и ми и цео регион", рекао је председник новинарима упитан шта ако Париза не буде.

Зато, подвукао је, Београд покушава конструктивним приступом да уради све што може, истовремено не одустајухци од онога што је наша полазна тачка и основа да би се наставио разговор.

"А, рекао сам и више пута, да је за разговор, као и за танго потребно двоје", констатовао је Вучић.

"Видећемо да ли ће Париза бити и која ће бити агенда", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће у наредних десет дана покушати да разговара са неким од најближих сарадника председника Доналда Трампа, да укаже на "наслеђе" вашингтонских демократа" на КиМ и да затражи подршку за компромисно решење.

„Поново ћу упутити позив у писаном облику председнику Доналду Трампу. Покушаћу да разговарам са његовим најближим сарадницима о ситуацији на Косову и Метохији и тражим подршку за компромисно решење", рекаоје Вучић новинарима.

Вучић је рекао да је јасно да САД, али и Немачка и друге земље Квинте, стоје иза Косова, што представља кључни проблем за нас, мада, како је приметио, с времена на време волимо да се одвојимо од стварности и замишљамо да они то не чине. 

Покушаће, каже, да у разговору с вишим америчким функционерима укаже какво наслеђе је оставила бивша, демократска администрација у Вашингтону, шта су радили Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.

Он је тако одговорио на питање да прокоментарише јучерашњи догађај у Приштини, али и изјаву заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера да је Вашингтон увек на страни Косова.

Подсетио је да је и сам на то указивао често у прошлости, али и да смо у протеклом периоду имали више повучених признања него што је било нових признања тзв. Косова.

„Једна мала Србија када је снажна, чврста, када има углед може да постиже ограничене, али одређене резултате. За разлику од Србије која је била срушена и згажена и која је са само три саопштења реаговала против једнострано проглашене независности Косова“, указао је Вучић.

Он је нагласио да остаје да се боримо и да ће то држава чинити и даље, те да остаје да се види да ли ће бити састанка у Паризу и која ће бити његова агенда.

Што се прославе у Приштини тиче, рекао је да није било много људи, због потпуно фрагментисане политичке сцене, на којој постоји више партија са подршком од око 18 одсто.

„Тешко је у таквој ситуацији радити. Хашим Тачи је доводио своје људе, а Харадинајеви нису хтели да учествују, и уз то је постојао тихи, а не јавни бојкот Мустафе. Све је то за унутрашњу употребу уз захвалност САД и причу да су верни савезници Америке. Нека Американци сами рпоцењују да ли је то тако“ подвукао је председник.

Он је истакао да Србија мора да буде верна себи, свом народу, да поштује своје пријатеље и да нема непријатеље, а да са онима који су нам били непријатељи имамо уравнотежене и боље односе.

Унија спас за Србију, регион у страху од доминације СР

Александар Вучић рекао је данас да би балканска екомска унија била спас за Србију и остале земље региона, али је нагласио да регион страхује од српске доминације, због снаге наше економије.

"Регионална зона, мање протокола, бржи проток робе и услуга... ми смо за то. Али како да говоримо о балканској унији, кад неко у 21. веку уводи таксе", рекао је Вучић.

Сматра да би то за Србију било спасоносно решење, али да је још важније за друге у региону.

"Али, они то не виде, плаше се Србије као тобожњег хегемона, која би то искористила - јер имамо снажнију економију и има нас више у региону - за своју доминацију. А, ми само хоћемо да нормално радимо и сарађујемо", рекао је он.

Јеремић је "лопужа великих размера",понављаћу по цену затвора

Александар Вучић изјавио је данас, поводом рочишта по тужби Вука Јеремића, да је Јеремић "лопужа великих размера" и да то никаква тужба, ништа не може да промени, те да ће то понављати и по цену да иде у затвор.

Он је позвао парламент да што пре одлучује о скидању његовог имунитета, како би могао да се појави на суду и каже шта мисли.

"Неко помиње некакав имунитет, ја се нисам позвао ни на какав на имунитет, и све што сам рекао о Јеремићу је истина. А, то што тражи 50 милиона - он зна колико он има, зна колико је украо, па рачуна колико му фали да живи како је до скора живео када је могао да отима и српске и кинеске и многе друге паре", рекао је Вучић новинарима.

Истиче да иза сваке речи стоји и да ће му још оштрије одговорити у лице, јер је Јеремић много већа "штеточина и лопов" него што је он јавно говорио.

"Када дође време, одазваћу се судском позиву. Ако парламент треба нешто да ради на скидању мог имунитета ја молим посланике владајуће већине да то одмах ураде. Брже-боље да закажу ту седницу и да ми скину имунитет. Са одушевљењем чекам тај поступак", рекао је Вучић.

На констатацију да је судија предложила да се спор реши медијацијом и види ли то као опцију, Вучић је рекао да није заинетересован за било какву медијацију, и да нико не може да промени његово мишљење и "увереност да је реч о лопужи великих размера", што ће, каже, увек понављати.

"Ја имам поверења у српско правосуђе, ако ме и осуде због тога, немам проблема. Ја немам те паре, имају их Јеремић и Ðилас, ако неко од њих не буде хтео да плати за мене, ја ћу да одем у затвор и бићу задовољан, јер знам да сам штитио образ Србије од лопова и криминалаца", рекао је Вучић.

Он је додао да по природи посла мора да разговара са различитим људима, када га закон на то обавеже, али и да није побегао ни када су "урлали" испред Председништва, ни када му је Јеремић викао да је "готов" до Ускрса.

О Бакићу: Престаните више да претите по новинама

Александар Вучић рекао је данас иронично, поводом изјаве Јове Бакића да би Вучић требало да добије ''грдне батине'' и да би упад у РТС са ''дугим цевима'' било једно од решења за Србију, да је то - демократско решење.

"То је демократско решење. Неки који сваки дан кукају о насиљу, а онда у својим интервјуима кажу да је у дугим цевима спас и да треба да добијем грдне батине... А ја ћу само да одговорим на другачији начин: Ајде, ко бога те молим, немој више да претиш по новинама. Ни ти, ни Ðилас, ни Обрадовић", рекао је Вучић.

Поручио им је: "Сва петориоца дођите - Обрадовић, Јеремић, Ђилас, Бакић....., реците где да дођем ја сам. Вас петорица мене једног пребијте, да добијем те грдне батине. Ајде урадите то већ једном. Немојте више да кукате, плачете, претите по новинама сваки дан."

Говорећи о ''дугим цевима у РТС'' указао је да "тужилац ћути":

"Сви ћуте... И онда се питате што лопови нису у затвору , кад су сви постављали исте тужиоце и судије 2009. године", додао је Вучић.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести