Волас: Помоћи ћемо Србији да се одупре малигном утицају Русије

ЛОНДОН: Министар одбране Велике Британије Бен Волас рекао је да Србија заслужује пуну пажњу и подршку Лондона и да заслужује место за почасним столом, као и да ће Велика Британија помоћи да се Србија ослободи "малигног руског утицаја и манипулација".
vestminster london pix
Фото: Pixabay.com

Волас је то изјавио за британски "Телеграф", уз тврдњу да је у Београду потписан уговор о супротстављању "малигном руском утицају", не прецизирајући такву одредбу у споразуму.

Британски министар одбране ове недеље је боравио у Београду и срео се са председником Србије Александром Вучићем и министром одбране Небојшом Стефановићем.

Стефановић је тада оценио да су две стране потписале Аранжман о унапређењу сарадње у области одбране и „изразиле спремност и опредељење за наставак интензивне билатералне сарадње измећу два министарства и две војске".

Волас је у интервјуу датом за британски "Телеграф" током посете у Београду изјавио да је британски безбедносни интерес да буде укључен у постјугословенски развој ситуације, додавши да ће Британија помоћи Србији да се ослободи руског "малигног утицаја и манипулације".

Он је још рекао да Србија "заслужује нашу пажњу и подршку, јер желимо да нам се прикључи за почасним столом".

"У нашем је интересу да помогнемо државама као Србији да пруже отпор малигним активностима и утицајима. У областима где видимо активности других нација којима се ослабљују државе или се покушава са манипулацијом, онда је, наравно, у нашем интересу да се супротставимо томе и да подржимо те земље", додао је Волас.

Он је рекао да Британији не смета што Београд има пријатељске односе са Москвом,  јер је "Србија војно неутрална".

"Не играмо игру Русије која узима земље здраво за готово и тера их да бирају. Не држимо евангелистичке проповеди Србији шта треба да ради. Желимо максималну сигурност за народ Србије, али морамо да делимо терет и неки партнери ће бити мање традиционални него што мислите, укључујући и Србију", додао је Волас.

Министарство одбране: У документу се нигде не помиње Русија

БЕОГРАД: Током посете британског министра одбране Бена Воласа Србији, није потписан било какав документ у којем се помиње Русија, нити је министар Волас било где то изјавио, саопштило је данас Министарство одбране.

"Једини документ који су током посете потписали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и министар Бен Волас јесте Аранжман између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске о унапређењу сарадње у области одбране", наводи се у саопштењу.

У наведеном Аранжману не помиње се Руска Федерација, истиче Министарство одбране.

У саопштењу издатом поводом, како се напомиње, нетачних медијских написа, а ради истинитог обавештавања јавности, наводи се шта је предмет тог документа.

"Предмет Аранжмана је развој билатералне сарадње у области мултинационалних операција, војне обуке и образовања, одржавање билатералних вежби, разматрање унапређења сарадње у копненом и ваздухопловном домену и сајбер одбрани, унапређење сарадње у области АБХО, јачање могућности за сарадњу одбрамбених индустрија и научно истраживачких институција као и међусобно позивање на годишње војне спортске манифестације и такмичења", прецизира се у тексту.

 

 

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести