ВОЈВОЂАНСКИ ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ УОЧИ ИЗБОРА: Рума и Ириг

О томе шта је урађено, а колико посла још има, за „Дневник” говоре председник општине Рума, Слађан Манчић и председник општине Ириг, Стеван Казимировић.
Vojvođanski gradovi i opštine uoči izbora Foto: Dnevnik.rs
Фото: Војвођански градови и општине уочи избора Фото: Дневник.рс

Ближе се априлски избори и подвлачи се црта шта је све урађено за четири године. Чињеница је да се по Војводини много улагало у све области, али се Срем истакао по броју нових инвеститора, а самим тим и више радних места. О томе шта је урађено, а колико посла још има, за „Дневник” говоре председници општина Рума и Ириг.

Први човек Руме Слађан Манчић каже да су процедуре за нове инфраструктурне пројекте за ову годину већ покренуте и у првој половини године реализују се пројекти вредни 470 милиона динара. Почетак изградње котларнице на гас у насељу Тивол, реализација друге фазе уређења централног градског језгра, асфалтирање важних саобраћајница, равномерно улагање у градске и сеоске месне заједнице, уређење паркинг-простора иза Робне куће само су неки од пројеката који су обележили ову годину.

Фото: Рума Фото:Дневник.рс

– Расписане су јавне набавке за изградњу нове котларнице на гас у румском насељу Солидарност, као и за комплетну реконструкцију прометних улица 15. маја и 15. августа – каже Манчић. – Изградња котларнице је први велики инфраструктурни пројекат који ће се реализовати у нашој општини ове године: вредан је 120 милиона динара, финансиран из општинског буyета, а отварање тендерских понуда заказано је за 13. март. У овом тренутку то је за нашу општину један од приоритетних, капиталних пројеката јер је систем даљинског грејања неопходно модернизовати. Деценијама ништа није улагано и јасно показујемо да желимо ЈП „Стамбено” да помогнемо да консолидује пословање, да грађанима пружи квалитетну услугу, али и да мазут заменимо економски исплативијим и с еколошке стране прихватљивијим природним гасом.


Фото: Слађан Манчић, председник општине Рума Фото:Дневник.рс 

Изградња котларнице је први велики инфраструктурни пројекат који ће се реализовати у Руми ове године: вредан је 120 милиона динара (Слађан Манчић, председник општине Рума)


За реконструкцију двеју улица Рума је такође из буџета издвојила 120 милиона динара, а Покрајина ће, преко Управе за капитална улагања, пројекат финансирати с 200 милиона динара.

– Ревитализацијом улица 15. маја и 15. августа направићемо још један искорак у уређењу путне инфраструктуре у нашем граду, и у естетском смислу и по питању безбедности и квалитета – каже Манчић. – Те две улице су, после Главне улице, најпрометније и најбржа веза од Ирига ка центру града и даље ка Сремској Митровици.

Манчић додаје да ће процедуру за још један значајан пројекат локална самоуправа окончати у првој половини године, а реч је о набавци бесплатних уyбеника за све ученике основних школа румске општине, пројекат вредан 30 милиона динара, што је, уз трогодишњи пројекат бесплатног вртића, једна од иновативних мера популационе политике у Руми. Уз то, треба имати у виду да су румске индустријске зоне и нове фабрике запослиле не само раднике из ове општине већ и из других сремских општина, те становници општине Ириг у великој мери путују на посао у Руму.

Фото: Ириг Фото:Дневник.рс 

Председник општине Ириг Стеван Казимировић каже ће у наредном периоду, када су у питању инвестиције које су започете, а нису реализоване, акценат бити стављен на путну инфраструктуру.

– Биће урађен пут Ириг–Марадик на источној страни општине, али завршићемо и започети пут од Ирига ка Врднику, који пролази кроз Ривицу. Планирамо и завршетак канализационе мреже, као и изградњу пречистача отпадних вода у Иригу и Врднику – истиче Казимировић. – И прошле године смо радили на водоснабдевању, што настављамо и ове. Конкурисаћемо за још један бунар у Иригу, а лане је постављен један и у Нерадину. У плану је и резервоар у Крушедолу, те још један у Иригу, тако да константно радимо на побољшању водоснабдевања.


Фото: Председник општине Ириг Стеван Казимировић Фото:Дневник.рс 

Биће урађен пут Ириг–Марадик на источној страни општине, али завршићемо и започети пут од Ирига ка Врднику, који пролази кроз Ривицу. Планирамо и завршетак канализационе мреже, као и изградњу пречистача (Стеван Казимировић)


Казимировић подсећа да су капиталне инвестиције у претходном периоду биле гасификација општине, а велики новац уложен је и у реконструкцију готово свих установа образовања.

– Имамо у плану да радимо комплетну реконструкцију и санацију општинске зграде у Нерадину, која ће бити претворена у вртић, а идуће недеље расписаћемо јавну набавку и за реконструкцију и санацију ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња” у Врднику – каже Казимировић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести