Влада укинула забрану извоза свих врста уља

БЕОГРАД: Влада Републике Србије донела је на данашњој седници одлуку о укидању забране извоза свих врста уља након комплетног увида у стање залиха, али и рекордних површина под засадом сунцокрета.
vlada srbije nemanjina 11 DN
Фото: Dnevnik.rs

Надлежне институције ће наставити да прате ситуацију на тржишту и у складу са тим предузимати адекватне мере. Приоритет ће свакако бити да се у првом реду задовоље све потребе становништва. Влада је у претходном периоду укинула забране и за извоз свих врста житарица које су биле под мерама ограниченог извоза. 

На седници je усвојена и Одлука о привременом смањењу износа акциза на поједине деривате нафте за 10 одсто. Ову одлуку Влада је донела имајући у виду актуелну ситуацију са ценом сирове нафте на светском тржишту која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи, а у циљу редовног снабдевања тржишта дериватима нафте, очувања стандарда грађана, као и очувања привредне стабилности.

На данашњој седници донета је измењена одлука о привременој забрани извоза Евро дизела EN 590 којом се забрана продужава за још седам дана.

Доношењем ове мере спречиће се могуће штете по привреду и грађане с обзиром на то да енергетска криза на светском тржишту и даље проузрокује претњу од настанка критичне несташице ове робе битне за грађане Републике Србије.

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести