Уложена жалба због одбијања рехабилитације Милана Недића

БЕОГРАД: Пуномоћник подносилаца захтева за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића, адвокат Зоран Живановић, данас је поднео жалбу на одлуку којом је у јулу одбијен захтев за рехабилитацију.
1
Фото: Youtube Printscreen

О жалби на решење од 11. јула Вишег суда у Београду, којим је као неоснован одбијен захтев предлагача за рехабилитацију покојног Недића, одлучиваће Апелациони суд у Београду.

Виши суд у Београду је одбио захтев за рехабилитацију којим је тражено да се поништи Уредба Владе ФНРЈ, којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права.

У изјави за Тањуг, адвокат Живановић прецизирао је да жалбом тражи да се делимично преиначи решење Вишег суда, а делимично укине и наложи поновно одлучивање о захтеву за рехабилитацију.

Укидање је тражио у погледу одбацивања захтева за одлучивање о лишењу живота Милана Недића, као и одбијања да се укине одлука државне комисије којом је Недић проглашен за помагача окупатора.

Преиначење је тражено за одлуку која се тиче одузимања имовине и лишења слободе Недића.

Предлагачи су захтевом тражили да се утврди да је генерал Недић лишен слободе без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога, као и да је ништаво решење Трећег народног среског суда за град Београд од 31. јануара 1946. године о конфискацији имовине генерала Милана Недића од дана доношења и да су ништаве све његове правне последице.

Првостепено решење није детаљно објављено, већ је суд саопштио само одбијене и одбачене захтеве предлагача.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак за рехабилитацију Недића инициран је 2008. године, али је расправа пред судским већем, којој присуствује и јавност, почела у децембру 2015. године.

Суд је током поступка саслушао десетак сведока и историчара.

У току поступка, суд је одбио право јеврејским општинама да се умешају у поступак и оспоравају враћање грађанских права Недићу, а ту одлуку је потврдио и Апелацион суд, будући да је ово "једностраначки поступак" који се води по правилима ванпарничног поступка и нема "друге стране".

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

EUR/RSD 117.5813
Најновије вести